Легальна робота в Чехії стане реальністю

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 08:30

Чехії бракує двісті тисяч працівників. Союзи хочуть залучити трудових мігрантів.

Керована міжнародна трудова імміграція повинна допомогти подолати поточний дефіцит робочої сили та забезпечити достатній рівень персоналу в нових перспективних секторах на ринку праці в Чехії, вважають чеські підприємці.

Чехія має і буде мати достатньо робочих місць в найближчому майбутньому, тому необхідно залучати трудові ресурси з-за кордону. "Нам не вистачає понад двохсот тисяч працівників, і ми не в стані знайти їх на сучасному ринку праці в межах Чехії. Ми повинні привернути трудових мігрантів з України, Молдови, Казахстану або Монголії", наголосив президент Союзу промисловості та транспорту Ярослав Ханак. З цією пропозицією він звернувся до нинішнього та майбутнього уряду на щорічній зустрічі. "Прийнятої програми, яка дозволила залучити в Чехію десять тисяч українців, є недостатньо. Більш того, процес від пошуку потрібного працівника до моменту його прибуття в компанію триває 156 днів", підкреслив Ханак.

"Міністерство промисловості та торгівлі має терміново проаналізувати та підготувати звіт про те, скільки людей та професій в Чеській Республіці дійсно бракує, і запропонувати швидке рішення", сказав Віце-президент Союзу Ян Рафай. За словами міністра промисловості та торгівлі, припливу великої кількості українських робітників перешкоджає відсутність коштів для підтримки консульських установ в Україні. "МПО підготувала спеціальну імміграційну програму, але немає політичної згоди щодо збільшення її фінансування", - говорить Гавлічек.

Реклама:

"Тісно співпрацюючи з багатьма кадровими агентствами та компаніями такими як, Europa Workintense s.r.o., Tesco a.s., Albixon a.s., які займаються працевлаштуванням українців на чеському ринку праці, можу чітко сказати, що чеські фірми висловлюються про високий попит у працівниках. Для Чеської економіки терміново необхідно прискорити лібералізацію процесу отримання робочих віз для українців. Серед трудових мігрантів чеські підприємці віддають перевагу українцям. Саме вони добре зарекомендували себе протягом останніх років на чеському ринку праці", зауважив засновник сайту Rabota-Evropa.com з пошуку роботи для російсько- та україномовних кандидатів в Європі, Іван Розман.

 

Ситуація з робочими візами для українців в Чехії дуже критична, зараз оформити робочу візу майже не реально. Тому чеські фірми порушують закони і беруть українців на роботу з польскими візами. В березні цього року після перевірки було депортовано 85 українців з польскими візами на складах інтернет-магазину Rohlik.cz. Томаш Чупр, засновник сайту Rohlik.cz ще тоді зазначав, що українці з польськими візами працювали в кожному другому складі і на виробництві в Чехії.

Стаття запозичена і перекладена із чеського сайту новин: zpravy.e15.cz.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!