"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" витрачає на своє утримання 1,8 мільярда в рік – віце-прем’єр

Понеділок, 23 жовтня 2017, 10:09

НАК "Нафтогаз України" витрачає на своє утримання 1,8 млрд гривень на рік.

Про це в інтерв’ю ЕП повідомив віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон.

Відповідаючи на питання, чи вважає він за необхідне ліквідувати "Нафтогаз", Кістіон відповів: "Так. Я вважаю, що треба провести демонополізацію. НАК може залишитися як юридична особа у сегменті газового ринку і працювати як газовий дистриб'ютор на рівних умовах з іншими компаніями".

При цьому він уточнив, що мова не йде про ліквідацію "Нафтогазу" і всіх компаній, які до нього входять.

Реклама:

"Йдеться тільки про ліквідацію надбудови. Що вона виробляє? Знаєте, скільки грошей вона витрачає на своє утримання? 1,8 млрд гривень на рік. Це адміністративні витрати на одну тільки надбудову", - заявив він.

Кістіон також наголосив, що для того, щоб розпочати процес ліквідації необхідно завершити анбандлінг — від'єднання діяльності з транспортування газу. Потім, за його словами, слід відділити "Укргазвидобування", а НАК може існувати як трейдер, це його право.

"Процес відділення активів від "Нафтогазу" пов'язаний з розглядом судового спору в Стокгольмі (відповідно до плану реструктуризації НАК, передача активів до новостворених держпідприємств почнеться після винесення рішення Стокгольмським арбітражем – ЕП). Як тільки буде рішення, з'явиться відповідь на це запитання (у якому році "Нафтогаз" можна ліквідувати - ЕП)", - сказав він.

Кістіон зазначив, що відділення ГТС від "Нафтогазу" відбудеться протягом максимум трьох місяців від дня ухвалення рішення суду.

Повну версію інтерв'ю читайте за посиланням.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!