Перша в світі робоферма виростила урожай без участі людей

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 18:10

Британська ферма Hands Free Hectare, на якій абсолютно все роблять роботи, у вересні зібрала перший урожай в 4,5 тонни ячменю.

Про це повідомляє CNN.

Автоматизована ферма була спільним проектом Університету Харпера Адамса в Шропширі, Англія, і Precision Decisions, фермерської компанії-фахівця в Йорку.

"Раніше у людей були автоматизовані сектори сільськогосподарських систем, але фінансування і інтерес в основному надходять тільки в одну область", - сказав Кіт Франклін, інженер-хлібороб проекту.

Реклама:

Експерти згодні з тим, що технології автоматизації вже давно доступні, але в останні роки їх реалізація прискорюється за рахунок зниження витрат і зміни демографічних показників в робочій силі.

"Зростання вартості робочої сили є величезним драйвером в області технологій сільського господарства. Це має сенс, коли ви порівнюєте вартість технології з витратами праці", - пояснив Метт Нільсен з компанії Autonomous Solutions, яка перетворює транспортні засоби від ручного до автоматичного управління.

Як зазначається, існують і обмеження. Наприклад, свіжі фрукти і овочі більш делікатні, ніж міцні зерна, і можуть бути більш сприйнятливими. У той же час, коли в Японії може знадобитися автоматизація сільського господарства, то в Індії це може означати безробіття для мільйонів.

Нагадаємо, в Китаї 60 тисяч працівників замінили роботами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: