Зміну форми власності "Центренерго" і "Турбоатома" оцінили в 2 мільярди

Середа, 27 вересня 2017, 18:20

"Центренерго" і "Турбоатом" після зміни типу товариства на приватне з публічного будуть зобов'язані викупити акції не згодних з таким рішенням акціонерів на загальну орієнтовну суму близько 2 мільярдів гривень.

Про це йдеться в роз'ясненні Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку на офіційній сторінці у Facebook.

"Зміна типу товариства надає акціонерам, які не згодні з цим рішенням, право вимоги викупу їх акцій компанією. У компаній, в свою чергу, виникає обов'язок здійснити викуп за середньою ціною, що склалася на ринку за останні три місяці", - зазначено в документі.

Як відзначають в Нацкомісії, в "Центренерго" і "Турбоатомі" державі в статутному капіталі належить 78% і 75% акцій відповідно.

Реклама:

"Таким чином, у держави як основного акціонера цих компаній внаслідок цих дій можуть виникнути зобов'язання по викупу акцій у інших акціонерів, які будуть не згодні з рішенням зі зміни типу товариства. За попередніми оцінками, вартість викупу акцій обох компаній у всіх приватних акціонерів може досягти 2 млрд грн", - повідомляє прес-служба комісії.

"Нормами закону передбачено, що викуп повинен відбутися протягом двох місяців після прийняття рішення зборами акціонерів", - підкреслюють в НКЦПФР.

У комісії нагадали, що озвучена причина розгляду на позачергових зборах акціонерів питання зміни типу товариств - складності з виконанням вимог закону про захист прав інвесторів, що стосуються діяльності публічних акціонерних товариств.

Найбільш істотними вимогами закону, які повинні виконуватися вже з 1 січня 2018 року, позначені: вимога мати в складі наглядової ради незалежних директорів і вимога пройти процедуру включення акцій до біржового реєстру.

Так, відповідно до вимог законодавства, наглядова рада акціонерного товариства, в статутному капіталі якого більше 50% акцій належить державі, повинен включати не менше двох незалежних директорів, а для державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50% акцій належать державі, кількість незалежних директорів має становити більше половини складу наглядової ради.

Призначення незалежних директорів здійснюється на підставі конкурсного відбору в порядку, визначеному Кабінетом міністрів.

Крім того, зараз акції обох компаній не включені до біржових реєстрів. Але станом на 1 січня 2018 року "Центренерго" і "Турбоатом" зобов'язані пройти процедуру включення акцій до біржового реєстру однієї з фондових бірж.

Як повідомлялося, раніше Фонд держмайна оголосив про проведення позачергових загальних зборів акціонерів "Центренерго" і "Турбоатома", на яких будуть розглядатися питання зміни типу товариства з публічного на приватне.

"Турбоатом" - найбільший в Україні виробник турбін для енергетики. Державі в особі ФДМ належить 75,2% акцій підприємства, підконтрольна бізнесменові Костянтину Григоришину КУА "Сварог Ессет Менеджмент" володіє 15,3%, 5,6% знаходяться у власності кіпрської Biscone Limited, афілійованої з російським холдингом "Силові машини" Олексія Мордашова, ще близько 1% акцій заводу належить "Мегабанку".

"Центренерго" експлуатує 23 блоки на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: