"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Скорочення кількості стипендіатів до 15% неможливе - МОН

Понеділок, 21 серпня 2017, 16:40

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич вважає, що поступове скорочення студентів, які отримують стипендію, до 15% неможливе.

Про це вона заявила у розмові з VoxConnector.

Минулого року стипендіальна реформа спровокувала гострі дискусії між Мінфіном та Міністерством освіти та науки. Цей рік не став винятковим. Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич заявила, що її позиція абсолютно не збігається з намірами Міністерства фінансів.

Реклама:

"Міністерство освіти та науки не отримувало жодного офіційного звернення міністерства фінансів щодо майбутніх планів про скорочення стипендій. Заяви окремих представників міністерства фінансів у ЗМІ – це їхня власна особиста думка", - сказала вона.

"Я вважаю, що поступове скорочення студентів, які отримують стипендію, до 15% неможливе. По-перше, таке скорочення буде демотивувати студентів. По-друге, сьогодні в Україні така економічна ситуація, що рівень життя низький, і ми повинні підтримувати студентів", - додала Гриневич.

Як відомо, з січня цього року почали діяти нові правила нарахування стипендій. Уряд ввів рейтингування (рейтинги формуються на рівні ВУЗів), яке обмежило кількість отримувачів стипендій на рівні 40-45% студентів-бюджетників, а також збільшив розмір академічної стипендії.

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко розповів VoxConnector, що на цьому зміни можуть не закінчитися і вже з наступного року на студентів можуть чекати нові правила виплати стипендій з одночасним збільшенням їх розміру.

За його словами, до 2020 року доцільно зменшити кількість стипендіатів до 15%. Розмір стипендії при цьому спершу може досягти рівня прожиткового мінімуму (з 2018 року – 1700 грн), а згодом і мінімальної зарплати (з 2018 року – 3723 грн).

Читайте також: Стипендії по-новому, або Чого очікувати студентам

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: