Фонд держмайна назвав терміни приватизації ОПЗ і Центренерго

Четвер, 27 липня 2017, 17:30

Одеський припортовий завод може бути приватизований в кінці 2017 року - на початку 2018 року, компанія Центренерго - в середині 2018 року.

Про це заявив заступник голови Фонду держмайна України Юрій Нікітін, повідомляє ФДМУ на своїй сторінці у Facebook.

За словами Нікітіна, ОПЗ і Центренерго вимагають ще чимало часу на підготовку до приватизації, включно із залученням радників.

Реклама:

У той же час, як розповів Нікітін, продаж блокуючих пакетів акцій обленерго містить набагато більше плюсів для держави.

"Вони відповідно до рішень уряду вже не стратегічні. Держава не має ні належного корпоративного контролю, володіючи цими пакетами, ні дивідендів", - написав він.

"На хвилиночку, сумарна вартість цих пакетів - 4,1 млрд грн. Таких дивідендів держава ніколи не дочекається, тим більше не маючи коштів на мільярдні інвестування в модернізацію, необхідні цим компаніям, як повітря ", - заявив Нікітін.

Він нагадав, що ці підприємства вже більше десяти років перебувають у статусі приватизованих.

"У той же час, продавши ці пакети, держава контроль за їх діяльністю зберігає. Тому що є НКРЕКУ - регулятор ринку енергетики, який, власне, і регулює цю діяльність, незалежно від форми власності".

За словами заступника голови ФДМУ, відразу ж після оголошення торгів у понеділок, 24 липня, в Фонд стали звертатися портфельні інвестори з питаннями по покупці цих акцій. Умови досить прості: продаж на відкритих торгах фондової біржі, без зобов'язань, без обмежень (крім підприємств, пов'язаних з країною-агресором).

"Звичайно, інтерес інвесторів підігріває ще й довгоочікуваний RAB-тариф (стимулюючий тариф для інвестора, - ред.), який дасть їм розуміння, яким чином і в які терміни вони зможуть повернути свої інвестиції. За нашою інформацією, НКРЕКУ до кінця серпня може затвердити всю необхідну нормативну базу для початку введення цього тарифу ", - додав Нікітін.

"Центренерго" увійшло до переліку державних підприємств, які будуть приватизовані.

Як відомо, Фонд державного майна вже переніс приватизацію ПАТ "Центренерго" на 2017 рік.

У статті ЕП "Уламки імперії: хто скуповує активи Януковича в Україні і навіщо" повідомляється, що зацікавленим у приватизації "Центренерго" є Віталій Кропачов - "смотрящий" за вугільною промисловістю від першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

Раніше, голова ФДМУ Ігор Білоус заявляв, що діалог щодо приватизації "Одеського припортового заводу" ведеться із 6-7 інвесторами.

Як відомо, 19 жовтня 2016 року Кабінет міністрів схвалив умови повторного конкурсу з продажу 99,567% акцій ОПЗ і стартову ціну цього пакету на рівні 5,16 млрд гривень.

Конкурс з продажу ОПЗ (Одеського припортового заводу) не відбувся через відсутність заявок.

Рекомендуємо почитати: Адміністрація резидента: кого годує Одеський припортовий завод

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: