Шкідливе рекламне ПЗ вразило більше 100 тисяч пристроїв в Україні - ESET

Понеділок, 24 липня 2017, 20:35

Дослідники словацької антивірусної компанії ESET виявили adware-кампанію Stantinko, яка діє з 2012 року і вразила за цей час понад 100 тисяч пристроїв в Україні.

Про це повідомляє Ain.ua з посиланням на дослідження ESET.

Як повідомляється, з 2015 року зловмисникам вдалося заразити більше 500 тисяч пристроїв. Найбільше постраждалих в Україні (33%) і Росії (46%).

Реклама:

Розробники Stantinko заробляли через установку розширень для браузера Chrome, які вставляли рекламу і займалися кліканням на рекламні оголошення без відома користувача.

Однак, як зазначається, шкідливий сервіс, який встановлювався на комп'ютер жертви, дозволяв хакерам виконувати будь-які дії. Дослідники відзначали випадки установки шкідливого ПЗ, яке проводило масовий пошук в Google і атакувало панелі адміністраторів Joomla та WordPress, з метою їх злому та продажу.

Виявлена ​​кампанія також примітна тим, що зловмисникам вдалося приховувати активність шкідливого ПЗ протягом п'яти років.

Перенаправлення користувача або вбудовування реклами дозволяло операторам Stantinko заробляти на трафіку, який вони надають рекламодавцям.

У Stantinko також був спеціальний модуль для Facebook, який дозволяв створювати через заражені комп'ютери акаунти в соцмережі, лайкати сторінки і додавати друзів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: