"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" виявився одним з найкращих у світі за якістю управління

Вівторок, 18 липня 2017, 13:45

НАК "Нафтогаз України" посів сьоме місце в світовому рейтингу якості управління серед державних компаній добувної промисловості.

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу з посиланням на звіт американського дослідницького Інституту з управління природними ресурсами.

У рейтинг увійшли 74 міжнародні компанії нафтогазового і гірничодобувного сектора, які знаходяться у державній власності. На ці компанії припадає 82% світового видобутку нафти і 78% видобутку газу.

За результатами рейтингу Нафтогаз отримав високу оцінку, набравши 76 пунктів зі 100 можливих. Це - четвертий результат серед держкомпаній нафтогазового сектора і перший - серед держкомпаній в Євразії.

Реклама:

"Автори дослідження відзначили високу якість операційної та фінансової звітності Нафтогазу. Разом з тим, вони рекомендували Нафтогазу поліпшити розкриття інформації про витрати, пов'язані з виконанням спеціальних зобов'язань і згадали корупційний скандал із закупівлею так званих вишок Бойка у 2010 році", - йдеться в тексті повідомлення .

"Автори також висловили побоювання, що відставка незалежних членів наглядової ради через затримку в реформуванні корпоративного управління підірве довіру міжнародного співтовариства до намірів України реформувати ключову державну компанію", - сказано в повідомленні компанії.

Рейтинг ефективних держкомпаній очолили чилійська Codelco (90 пунктів), індійська Oil and Natural Gas Corporation (87 пунктів), аргентинська Yacimientos Petrolferos Fiscales (83 пункти) і норвезька Statoil (80 пунктів). Азербайджанський Сокар зайняв 13-е місце (70 пунктів), КазМунайГаз - 25-е місце (63 пункти), Газпром - 30-е місце (56 пунктів), Киргизалтин - 37-е місце (50 пунктів), Узбекнафтогаз - 43-е місце (41 пункт), Туркменгаз - 72-е місце (10 пунктів).

Рейтинг якості управління серед державних компаній видобувного сектора є однією з 14 складових аналізу якості державного управління природними ресурсами, який охоплює 81 держава світу.

Автори дослідження оцінюють країни за такими критеріями як доступність інформації, фіскальний менеджмент, бюджетне планування, ліцензування, запобігання корупції, верховенство права та інші, які становлять основу належного управління з природних ресурсів.

У загальному рейтингу Україна посідає 44-е місце і знаходиться в групі країн зі "слабким правлінням". Найкращі результати в загальному рейтингу показали Норвегія, Чилі та Великобританія.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!