ЄК попросила мандат на переговори з РФ щодо "Північного потоку-2"

П'ятниця, 9 червня 2017, 19:01

Єврокомісія оформила запит до Ради ЄС на мандат для ведення переговорів з Росією щодо проекту "Північний потік-2".

Про це йдеться у повідомленні ЄК.

"Єврокомісія сьогодні оформила запит до Ради ЄС на мандат для переговорів з Російською Федерацією щодо ключових принципів функціонування проекту газопроводу "Північний потік-2", - йдеться у повідомленні.

"Комісія прагне переконатися, що "Північний потік-2" у разі його побудови працює у прозорій і недискримінуючій манері з належним рівнем регуляторного нагляду та згідно з ключовими принципами міжнародного права та законодавства ЄС у сфері енергетики" - наголосили у Єврокомісії.

Реклама:

За словами віце-президента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича, "Північний потік-2" не відповідає цілям європейського ринку енергетики, однак, якщо він буде збудований, необхідно забезпечити його функціонування у відповідності з законодавством ЄС.

"Наявна газотранспортна інфраструктура добре функціонує задля забезпечення постачання Європи. Побудова ж "Північного потоку-2" в той же час поставить під загрозу наявні транспортні маршрути, особливо через Україну", - зазначили у ЄК.

Єврокомісія зазначає, що у разі отримання мандату на ведення переговорів з РФ вони будуть вестися згідно з принципами прозорості в експлуатації газопроводів, недискримінаційного встановлення тарифів, належного рівня недискримінаційного доступу третіх сторін тощо.

Варто наголосити, що рішення у справі побудови газопроводу приймають країни-члени.

Низка європейських країн виступили проти будівництва трубопроводу, вважаючи, що він зробить ЄС заручником Москви.

Нагадаємо, раніше президент Європейської ради Дональд Туск написав листа президенту ЄК Жану-Клоду Юнкеру, в якому зазначив, що будівництво газопроводу зміцнить позиції Росії.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!