Найбільший трейдер добрив ОПЗ пов'язаний з оточенням Ложкіна

Четвер, 29 червня 2017, 16:35 -

Компанія "Агро газ трейдинг", яка називає себе найбільшим постачальником карбаміду виробництва "Одеського припортового заводу", пов’язана з екс-головою Фонду державного майна Ігорем Білоусом.

Про це йдеться у розслідуванні ЕП.

Як наголошується, у березні поточного року Одеський припортовий завод відновив роботу після вимушеної зупинки. ОПЗ підписав контракт з групою компаній ЕРУ (Енергетичні ресурси України - ЕП), який передбачав роботу за так званою давальницькою схемою - компанії групи постачають газ на завод та забирають вироблені добрива.

При цьому оприлюднити умови контракту в ЕРУ відмовляються, посилаючись на конфіденційність.

Реклама:

Рішення про зупинку заводу було ухвалено на засіданні Кабінету міністрів 28 грудня. Менш ніж за два тижні до цього було створено ТОВ "Агро газ трейдинг" зі статутним капіталом в 1 тисячу гривень.

Зараз ця компанія називає себе найбільшим постачальником карбаміду виробництва ОПЗ.

 

Один зі співвласників ЕРУ Андрій Фаворов підтвердив ЕП, що переговори з "Агро газ трейдингом" велися.

"Зараз мертвий сезон, тому ми працюємо тільки на склад. "Агро газ трейдинг" - один з наших потенційних покупців. Ми зустрічалися зі співробітниками компанії, я не знаю хто її кінцевий бенефіціар. Якщо нас влаштують їхні умови - вони можуть викупити всі наші обсяги", - сказав він.

Серед засновників "Агро газ трейдингу" дві особи: Зелений Дмитро Олександрович та Колот Володимир Васильович.

Пізніше серед учасників юридичної особи з’явився також шотландський офшор Cortex Corporate LP, за місцем реєстрації якого знаходиться ще 31 компанія. Він був створений 4 квітня поточного року. Кінцевими власниками офшору, який наразі володіє "Агро газ трейдингом", вказані Ебігейл Сільван та Індіра Вільямс з Гренади.

Новостворений трейдер пропонує доволі великі об’єми добрив. На сайті компанії зазначається, що вона готова щомісяця постачати 65 тисяч тонн карбаміду, 15 тисяч тонн карбамідно-аміачної суміші та 85 тисяч тонн аміаку.

Один з аграріїв розповів ЕП, що переговори з ними від імені "Агро газ трейдингу" вів Андрій Гмирін. Його місцем проживання у декларації вказане місто Біла Церква. Там же знаходиться представництво "Агро газ трейдингу". Центральний офіс компанії знаходиться на 10 поверсі в одному з найбільш дорогих київських бізнес-центрів – "Парусі".

Гмирін працював у Державній фіскальній службі за часів головування Ігоря Білоуса. Після того, як Білоус очолив Фонд держмайна, Гмирін зайняв посаду його помічника.

Білоус вважається членом команди екс-голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна, який зараз займає посаду секретаря Національної інвестиційної ради.

Зв'язок Гмиріна з "Агро газ трейдингом" також простежується через його директора та співзасновника Володимира Колота.

Колот разом з родичами Андрія Гмиріна з Білої Церкви Анатолієм Петровичем та Зоєю Миколаєвною значаться як співзасновники благодійного фонду "Майбутнє країни". Колот підтвердив ЕП факт знайомства з Гмиріним, зазначивши, що той не має відношення до власності та управління компанії.

Співвласниками компанії "Енергетичні ресурси України" є Андрій Фаворов, Дейл Пері та Ярослав Мудрий.

Детальніше читайте у розслідуванні "Адміністрація резидента: кого годує Одеський припортовий завод".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: