"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Нафтогазі допускають зниження оптових цін на газ

Четвер, 15 червня 2017, 10:51

Ціна газу на оптовому ринку України може стати нижчою.

Про це в інтерв'ю НВ заявив Юрій Вітренко, головний комерційний директор групи Нафтогаз Україна, передає УНІАН.

"Зараз ціна залежить від вартості імпортного газу, який "Нафтогаз" та інші імпортери купують на європейському ринку. А вартість цього палива формується, як правило, на основі ціни газу на німецькому хабі плюс витрати на транспортування до кордону України", - сказав Вітренко.

"Принцип, який заклав трибунал і який належить сторонам імплементувати в рамках змін в існуючий контракт, — це просто ціна європейського ринку. Без витрат на доставку від німецького хабу до кордону України. Відповідно, в Україні ціна на оптовому ринку може стати нижчою", - заявив він.

Реклама:

За його словами, українська сторона очікує, що після завершення арбітражу по другому транзитному контракту запрацюють угоди про інтерконект — об'єднання мереж зі східноєвропейськими сусідами.

 "Тоді ми та інші учасники ринку зможемо робити віртуальний реверс, використовувати такий інструмент, як свопи: отримуючи газ в Україні, міняти цей обсяг на газ, скажімо, в Німеччині. Це відкриває абсолютно нові можливості на ринку і може призвести до того, що ціна на українському ринку і для інших покупців теж опуститься до рівня "хаб". Але для цього необхідно виграти і наш транзитний позов", - заявив Вітренко.

Також він підкреслює, що ті принципи, які визначив арбітраж, не дадуть можливості Газпрому шантажувати Україну в майбутньому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!