Mail.ru Group обходить санкції через офшорну компанію на Кіпрі

Вівторок, 13 червня 2017, 18:39

Російська компанія Mail.Ru Group, яка володіє соцмережами "ВКонтакте" й "Одноклассники", намагається обійти заборони на діяльність в Україні через офшорну компанію Nessly Holdings Limited, зареєстровану на Кіпрі. 

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на розслідування міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm

"Чергове OSINT-розслідування міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm розкриває спроби російської компанії Mail.Ru Group обійти заборони на діяльність в Україні через офшорну компанію Nessly Holdings Limited, зареєстровану на Кіпрі", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють волонтери-розслідувачі, Mail.Ru мімікрує під "Пошукач".

Реклама:

"01.06.2017 генеральний директор Mail.Ru Group Борис Добродєєв оголосив про закриття офісів компанії в Україні. Добродєєв також зазначив, що український бізнес не робив істотного внеску у виручку компанії. Проте, Mail.Ru Group не збирається відмовлятися від отримання прибутку з українців і, як наслідок, вживає кроків для збереження свого впливу на території України", - йдеться в повідомленні.

"24.05.2017 був створений домен poshukach.com. З моменту реєстрації сайт швидко набрав популярність і, за даними Alexa, на 12.06.2017 посідає 492 місце з відвідуваності в Україні", - додається там.

Наголошується, що "незважаючи на назву в українському стилі", з Україною "Пошукач" ніяк не пов'язаний. Сам інтерфейс сайту російсько-англійський, домен POSHUKACH.COM був зареєстрований російським реєстратором RU-CENTER. Початковий код головної сторінки сайту містить відсилання до браузеру FreeU, одним з розробників якого є Mail.Ru Group.  Також сайт POSHUKACH.COM розташований у мережі, що територіально належить Росії.

Сайт пов'язаний з Nessly Company (відомою як Nessly Holdings Limited) — офшорною компанією, афільованою з Mail.Ru Group і зареєстрованою на Кіпрі. 

Водночас мережа, в якій розташований сервер браузеру FreeU, який українцям активно рекламували для обходу заборони соцмереж "ВКонтакте" й "Одноклассники", також зареєстрована на Nessly Company.

Директором Nessly Holdings Ltd зазначена якась Олена Азаренко (Elena Azarenko), яка обіймає (або обіймала) посаду директора в компаніях, пов'язаних з MRG: MGL Mail.Ru Equity Limited, VK.COM Holdings Limited, MRGroup Invetsments Limited, Odnoklassniki Holdings Limited, MGL Mail.Ru Internet Assets Limited. Пошук у LinkedIn підтверджує, що Elena Azarenko працює в Mail.Ru Group.

"Таким чином, можна з великою вірогідністю стверджувати, що Nessly Holdings Limited тісно пов'язана з Mail.Ru Group. Через цю компанію Mail.Ru Group намагається обійти санкції, запроваджені щодо російських IT-компаній в Україні: ні домен POSHUKACH.COM, ні пов'язана IP-адреса не блокуються українськими провайдерами", — наголошуюється в розслідуванні InformNapalm.

"Як наслідок — Mail.Ru продовжує бути присутнім на українському ринку, використовувати власний пошуковий движок для показу результатів, які Mail.ru визнає "більш релевантними", а також заробляти на рекламі, що показується українським користувачам", - додається там.

Як відомо, 16 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких "Аерофлот", соцмережі "Вконтакте" і "Одноклассники", компанія "Яндекс" тощо.

Більше про нові санкції читайте тут: Новий фронт або шлях до цензури: навіщо Порошенко блокує російські соцмережі

Президент Порошенко заявив, що санкції щодо Росії, зокрема їх останнє розширення, можуть бути переглянуті після виходу російських військ з території України.

Mail.ru Group обходит санкции через оффшорную компанию на Кипре

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!