З "Національного кредиту" вивели чверть балансів банку

Понеділок, 12 червня 2017, 18:10

Сума, яка еквівалента чверті балансу ПАТ "Банк Національний кредит" була списана з кореспондентського рахунку в Bank Frick&Co Aktiengesellschaft (Ліхтенштейн) на користь іноземних компаній.

Про це повідомляється на сайті Фонду гарантування вкладів.

Фонд заявляє, що це були новостворені фірми, а їх засновники - працівники "Національного кредиту". Йдеться про 25,47 млн ​​дол, або в гривневому еквіваленті - понад 0,5 млрд грн.

Реклама:

Ринкова вартість всіх активів ПАТ "Банк Національний кредит" була визначена незалежними оціночними компаніями на рівні 178 млн грн, що становить 9% від суми, зазначеної "на папері" - 1,943 млрд грн (станом на 1 грудня 2015 року).

"Ще однією причиною такої різниці був висновок напередодні введення тимчасової адміністрації невигідних для ПАТ "Банк Національний кредит" угод. Наприклад, були куплені права вимоги за завищеною вартістю, банк здійснив відчуження майна за цінами, нижчими за звичайні, а також є випадки, коли банк відмовлявся від власних майнових вимог", - йдеться в повідомленні.

Під час роботи тимчасової адміністрації такі факти були встановлені, а відповідні угоди визнані нікчемними. Їх загальна сума становить 242,5 млн грн, 517,5 тис. доларів і 9 тис. євро.

Станом на сьогодні балансова вартість кредитного портфеля "Національного кредиту" становить 1,27 млрд грн, з яких 352,4 млн грн - це кредити, які були беззаставними від початку.

Кредитний портфель на 694,03 млн грн - це кредити в заставі яких майнові права та основні засоби. При цьому, велика частина майна втрачена або вкрадена, а більшість майнових поручителів неможливо знайти. Таким чином, можна вважати, що кредитний портфель банку на 82% є беззаставними.

Як повідомляється, на сьогодні в провадженні судів різних інстанцій знаходиться близько 200 судових справ, подано 10 заяв про скоєння кримінального правопорушення керівниками, співробітниками і пов'язаними особами банку.

Фонд гарантування вже виплатив 279,32 млн грн відшкодування вкладникам. Загальна гарантована сума в цьому банку становить 293,907 млн ​​грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: