"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ забагато витратив на націоналізацію "Приватбанку" - ЗМІ

Середа, 17 травня 2017, 16:40

На думку експертів, аудит Приватбанку міг би обійтися значно дешевше і відбутися швидше.

Про це йдеться в розслідуванні видання "Новое время".

Як зазначається, для підготовки націоналізації "Приватбанку" НБУ найняв дві міжнародні компанії: детективне агентство Kroll і консультанта AlixPartners. Весь минулий рік згадані компанії, згідно з умовами договорів, консультували та допомагали Нацбанку "в підготовці до націоналізації системно важливого банку і розшуку активів бенефіціарів власників банку для забезпечення повернення коштів рефінансування НБУ".

Вартість консультацій AlixPartners склала 66,2 млн грн. Для цього НБУ використовував резерв, створений для непередбачених витрат на суму 33,37 млн грн. А решта суми в 32,8 млн грн добиралася за рахунок зменшення статті видатків "Податки, збори та обов'язкові платежі".

Реклама:

Крім того, за даними видання, в 2017 році НБУ планує витратити на AlixPartners ще 20 млн євро.

Юристи сходяться в думці, що дії НБУ в питанні виведення "Приватбанку" з фінансової кризи були не професійні. За словами Ростислава Кравця, старшого партнера юрфірми "Кравець і партнери", у випадку, якби до роботи були залучені українські юркомпанії, аудит "Привату" міг би обійтися значно дешевше.

Заступник голови правління Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що тендер з вибору підрядників проводився, але був закритим.

"Ми залучали радників до цього процесу, не тільки державних, але і велику кількість комерційних структур. Ми вивчали світовий досвід. Проводили спочатку внутрішній тендер, вивчали ті компанії, які кращі в своєму напрямку і в кінцевому рахунку визначилися з тим, кого ми будемо залучати", - розповіла вона.

"Критеріїв відбору було дуже багато, тому що націоналізація - це не просто обмін акціями або продаж їх колишніми акціонерами Мінфіну, найскладніше - це імплементація нового корпоративного управління і нової стратегії. Тому поки процес не завершився, я б не хотіла концентруватися на всіх деталях відбору", - додала Рожкова.

На думку Кравця, сценарій з націоналізацією можна було реалізувати значно м'якше, швидше, і, в підсумку, дешевше, не зачіпаючи зобов'язань банку перед власниками облігацій і іншими кредиторами банку.

Звинувачення в повільній націоналізації Приватбанку в НБУ також відкидають.

"Тут про швидкість говорити не доцільно, ми не про перегони говоримо, коли мова йде про те, що нам треба врятувати 20 млн клієнтів банку, який є найбільшим банком країни і дестабілізація роботи якого фактично могла привести до дестабілізації всієї банківської системи. Тут треба говорити про якість і своєчасність", - пояснила вона.

Адвокат переконаний, що дії Нацбанку по націоналізації "Привату" неодмінно позначаться на фінансовому стані України. А в перспективі, після остаточного відходу Валерії Гонтаревої можуть стати причиною кримінальних справ проти колишнього голови Нацбанку.

За словами Кравця, якщо в суді буде доведено, що можна було провести націоналізацію "Приватбанку" швидше і дешевше і що були інші компанії готові надавати послуги якісніше і дешевше AlixPartners і Suprema Lex, це може стати приводом для відкриття кримінальної справи за статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: