СБУ підозрює Нафтогаз у несплаті 3 мільярдів податків - готує перевірку

Понеділок, 15 травня 2017, 13:55

Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ ініціює проведення перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України".

Про це йдеться в зверненні СБУ до начальника Офісу великих платників податків ДФС Євгена Бамбізова.

Реклама:

Нафтогаз, можливо, ухилився від сплати податкових платежів при імпорті на територію України природного газу з території РФ за контрактом від 2015 року з ВАТ "Газпром". Протягом 2015 року митницею було оформлено "періодичні митні декларації" (тимчасові документи, що діють до подачі основної декларації на товар - ЕП) на переміщення газу в обсязі 2 млрд куб м щомісячно. За жовтень-листопад 2015 року на підставі даних декларацій переміщено 2 млрд куб м і 0,38 млрд куб м природного газу за попередньою ціною 227,36 доларів/1 тис куб м", - йдеться в документі.

З нього ж випливає, що митне оформлення цього обсягу не завершено досі, але після коригувань законодавства України, з 1 січня 2017 року Нафтогаз увійшов до числа суб'єктів, зобов'язаних платити ПДВ з зовнішньоекономічних операцій.

"Таким чином, сума неоплачених податкових платежів становить 3 млрд грн. З огляду на вищевикладене, просимо розглянути питання про проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз", - йдеться у зверненні СБУ до ДФС.

За даними ЕП, спочатку, в 2015 році, згаданий обсяг газу не був остаточно оформлений "Нафтогазом" у податковій через неузгодженість ціни з "Газпромом" - на той момент російська компанія не надавала НАКу інвойси.

Ця ж ситуація збереглася до сих пір через що Нафтогаз постійно подовжував вищезгадані "періодичні митні декларації" так званими "картами відмови", в яких йдеться про відмову "Газпрому" надати інвойси.

Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!