Держбанки завищують ставки, щоб залучити депозити українців - НБУ

Четвер, 11 травня 2017, 09:46

Українські державні банки неприродно завищують ставки, щоб залучити депозити українців.

Про це в інтерв'ю FinClub повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

"У нас народ довіряє держбанкам менше, ніж комерційним банкам, але все-таки розрив в 500 базисних пунктів між депозитною ставкою банку з іноземним капіталом і держбанку - це дивно. Держбанки навряд чи повинні задавати верхню частину діапазону ставок по депозитах", - заявив Сологуб.

Наприклад, Райффайзен Банк Аваль зараз за річним гривневим вкладом пропонує клієнтам 10,3%, тоді як державний Ощадбанк - 15,5%.

Реклама:

Різниця ставок пояснюється тим, що держбанки не переслідують комерційні цілі.

"Держбанки приймають рішення трохи не так, як це робиться в комерційних банках. Все-таки орієнтації на отримання прибутку, як в комерційних банках, в державних установах ми не бачимо", - каже заступник голови Нацбанку.

"Це один з елементів, який обмежує нормальне проведення монетарної трансмісії. Нам би хотілося, щоб держбанки більш активно працювали зі своєю вільної ліквідністю і процентними ставками", - додав він.

Райффайзен Банк Аваль, утримуючи низькі ставки по депозитах, зміг в 2016 році заробити рекордний прибуток - 3,82 млрд гривень. Ощадбанк виявився на 6-му місці з прибутком 468,2 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: