У Фірташа кажуть, що за скасування абонплати на газ виступають дилетанти та брехуни

Вівторок, 4 квітня 2017, 14:02

Кампанія, розгорнута проти введення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг "плати за потужність", базується на дилетантстві і брехні.

Про це йдеться в офіційній заяві Group DF.

"По суті вона (кампанія – Ред.) є провокацією політиків-популістів, які прагнуть отримати дивіденди на критиці запровадження міжнародних правил білінгу", - заявили у Group DF.

Як наголошується, виділення "плати за потужність" проводиться у повній відповідності з законом "Про ринок природного газу".

Реклама:

"Крім того, виділення "плати за потужність" проводиться у повній відповідності з існуючою практикою ЄС і відповідає ряду Директив і Регламентів ЄС", - йдеться у зверненні.

"Даний платіж "за потужність" не є новим. Плата за послуги з транспортування газу існувала завжди. Суть нововведення в тому, що зараз цю плату виділили в платіжках для споживачів із зазначеної в них раніше загальної ціни газу. Це виділення та зміну методики розрахунків призведе до зниження загальної ціни газу для майже 85% кінцевих споживачів-домашніх господарств в середньому на 4%", - наголошується у повідомленні.

У Group DF вважають, що плата за послуги з доставки газу кінцевим споживачам обґрунтована і необхідна.

"Ми вважаємо, що реальне джерело корупції і проблеми високої ціни на газ для споживачів закладено в його завищеній ціні, встановленій для НАК "Нафтогаз України" у розмірі 6,09 грн./1 м3, яка не має нічого спільного з реальною собівартістю газу, видобутого в Україні", - йдеться у заяві.

"У той час, як частина ціни за газ, виділена на оплату послуг з транспортування, становить всього близько 12% від його загальної ціни, і ледве покриває витрати газотранспортних компаній", - повідомили у компанії.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і компослуг, затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Плату з 1 квітня повинні були платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. Планувалося, що абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника).

Відповідно до рішення комісії, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ, як товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями.

Згодом Володимир Гройсман заявив, що Кабмін вимагатиме переглянути це рішення НКРЕ.

Президент Петро Порошенко також заявив, що рішення про введення абонплати на газ має бути призупинено.

У вівторок у НКРЕ заявили, що це рішення буде призупинено.

Читайте також: Абонплата за газ. Як будемо платити за новими платіжками?

Засновник Group DF - бізнесмен Дмитро Фірташ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: