"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НАБУ взялося за постачальників вугілля на "Центренерго"

Понеділок, 3 квітня 2017, 15:38

Детективи НАБУ розслідують факти зловживання службовим становищем службовими особами ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" при закупівлі вугілля та постачання його на "Центренерго".

Про це прес-служба НАБУ повідомила "Нашим грошам" у відповідь на запит щодо обшуків на "Краснолиманській".

Дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 ("Зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки"), ч. 3 ст. 209 ("Легалізація та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі") КК України.

У фокусі розслідувачів - угоди на загальну суму понад 1,2 млрд гривень. В ході розслідування детективи викрили схеми, за якими приватні компанії-посередники закуповували вугілля в підприємства за цінами, що відрізнялися від ринкових, задля подальшого постачання його ПАТ "Центренерго". Але фактичне постачання здійснювалося напряму - від ДП до ПАТ "Центренерго".

Реклама:

Через такі дії суб’єкти підприємництва, що входять до сфери відання Міненерговугілля, у яких частка державної власності та корпоративних прав держави становить понад 50%, зазнали суттєвих збитків.

Розслідування за наведеними фактами детектив НАБУ розпочали в липні 2016 року. Досудове розслідування триває. Про підозру поки нікому не повідомлено.

Нагадаємо, 31 березня ЗМІ повідомили про обшуки НАБУ на "Краснолиманській".

Неофіційно повідомлялось про те, що обшуки були пов’язані з фірмами "Дантрейд лтд" і "Торговий дім-ресурс", через які вугілля державної шахти поставлялось на державні ТЕС.

Про ці ж компанії згадувалось у повідомленні ЕП щодо обшуків у офісі нардепа Сергія Трегубенка у бізнес-центрі "Парус" у грудні 2016 року.

Трегубенка раніше називали "смотрящим" за вугільною галуззю від групи бізнес-партнера президента Ігоря Кононенка. Однак минулої осені він втратив вплив на Міністерство енергетики після відставки з поста заступника глави відомства Дмитра Лабоженка.

Після того новим "смотрящим" почали називати Віталія Кропачова, який взяв під контроль вуглезбагачувальні фабрики Олександра Януковича, але нібито не зміг перебрати контроль над "Краснолиманською".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: