Голова зернової держкорпорації залишає посаду – джерело

Четвер, 20 квітня 2017, 11:06

Олександр Григорович, який із жовтня минулого року є виконуючим обов’язки голови Державної продовольчо-зернової корпорації, залишає свою посаду.

Про це ЕП повідомив співрозмовник в держкорпорації.

"Це вже остаточно прийняте рішення, юридичні формальності займуть декілька днів. Затягувати не будуть", — сказав співрозмовник ЕП.

Реклама:

Ще один співрозмовник із Міністерства аграрної політики та продовольства також підтвердив цю інформацію.

"Так, це правда. 99%, що Григорович піде. З 21 квітня він піде у відпустку, з якої вже не вийде", — зазначив він.

Співрозмовник з Мінагрополітики каже, що в уряді незадоволені ходом перемовин із основним кредитором корпорації — китайським  Ексімбанком.

Йдеться про 1,5-мільярдну доларову  позику,  яка надавалась під держгарантії, і яку в разі недосягнення домовленості про реструктуризацію доведеться повертати уряду.

Також, за його словами, об 11 ранку в четвер розпочнеться засідання кадрової комісії, яка призначатиме керівників усіх структурних підрозділів корпорації.

Джерело застерігає, що якщо на ці посади призначити "своїх людей", самому Григоровичу необов'язково залишатись в корпорації.

ЕП намагалася взяти коментар у Григоровича, але поки що зв’язатися з ним не вдалося.

Раніше ЕП уже писала, як ДПЗКУ виконує домовленості з китайською стороною.

ДПЗКУ була створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить мережа філій — лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп'яні заводи.

Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн тонн зерна. В тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів становлять близько 2,5 млн тонн вантажів на рік.

Корпорації належить 10% сертифікованих зернових потужностей України, а можливості її портових терміналів дозволяють забезпечити до 12% середньорічних обсягів експортної перевалки зерна.

Останні три роки компанія збиткова. Сума збитків: 2014 рік — 3,536 млрд гривень, 2015 рік — 3,029 млрд гривень, 2016 рік —  біля 600 млн гривень.

В рамках укладеного в 2013 році контракту  українська компанія повинна була поставляти в Китай щорічно близько 5 млн тонн зерна, переважно кукурудзу. Наприкінці минулого року корпорація зупинила експорт в КНР.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: