НБУ звернеться до Верховного суду для перегляду справи по банку Бахматюка

П'ятниця, 14 квітня 2017, 18:43

Нацбанк подасть заяву до Верховного суду про перегляд справи у зв'язку з рішенням Вищого адміністративного суду про незаконність визнання неплатоспроможним банку "Фінансова ініціатива".

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ.

"Національним банком після отримання повного тексту постанови Вищого адміністративного суду у даній у справі, буде подано заяву про перегляд справи до Верховного суду України", - сказав представник прес-служби.

Як повідомлялося, Вищий адміністративний суд України підтвердив незаконність рішення НБУ про визнання неплатоспроможним банку "Фінансова ініціатива" і введенні в нього тимчасової адміністрації.

Реклама:

За словами Бахматюка, суд визнав незаконним введення тимчасової адміністрації, підтвердив заниження з боку Нацбанку вартості належних "Фінансової ініціативи" державних цінних паперів, що штучно створила умов для банкрутства фінустанови.

Як повідомлялося, НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі банк, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк "Фінансова ініціатива". Потім Нацбанк подав на Бахматюка до суду п'ять позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, які сумарно заборгували НБУ 10,9 млрд гривень рефінансування.

У вересні 2016 року НБУ опублікував інфографіку, в якій стверджував, що Бахматюк заборгував державі, громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн.

У цю суму регулятор включив вже зазначену раніше заборгованість з рефінансування, а також 5,3 млрд грн боргу компаній бізнесмена перед держбанками і 21,7 млрд грн заборгованості двох його банків перед кредиторами на дату визнання їх неплатоспроможними.

Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ. У жовтні 2016 року він підтвердив готовність до компромісу з Нацбанком з питання порук і запропонував мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед НБУ.

Читайте також: Банки vs НБУ. Чи можна повернути на ринок неплатоспроможний банк

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: