Власники "віджатих" підприємств можуть подати в суд на РФ - міністр

П'ятниця, 3 березня 2017, 20:13

Власники українських підприємств, на яких було введено зовнішнє управління з боку бойовиків в так званих "ДНР" та "ЛНР", можуть звернутися в суди з позовами до Росії.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

"Ми маємо юридичні підстави висувати позови Росії. Власники цих підприємств можуть звернутися з позовами до Європейського суду з прав людини", - сказав він.

Юридичною підставою для таких позовів, на думку Черниша, може стати резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи №2133, "яка є, крім рекомендаційних аспектів, нормою так званого "м'якого права".

Реклама:

При цьому міністр послався на приклади аналогічних позовів, що стосуються придністровського і карабахського конфліктів.

"Там маса виграних справ, в яких використовується термін "ефективний контроль". В нашому випадку ступінь керованості тих, хто там знаходиться зі зброєю, з боку РФ настільки висока, що відповідає за їх дії Росія", - сказав Черниш.

Він уточнив, що має на увазі "як військовий, так і фінансовий, економічний, політичний, гуманітарний, адміністративний контроль".

"Таким чином, у суб'єктів, права яких порушені, є всі підстави вже зараз звертатися в суди", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що ватажок проросійських бойовиків "ДНР" Олександр Захарченко заявив, що близько 40 підприємств української юрисдикції перейшли під зовнішнє управління в ОРДО.

Як відомо, у середу 1 березня донецькі і луганські бойовики заявили, що підприємства під українською юрисдикцією, розташовані на тимчасово окупованій території Донбасу, переходять під "зовнішнє управління" бойовиків "ДНР" та "ЛНР".

У вівторок ввечері СБУ оприлюднило запис розмови ватажка бойовиків Олександра Захарченка про те, що вони готують власну "блокаду", зокрема постачання вугілля, на територію підконтрольну Києву.

У Кремлі, звідки керують бойовиками на Донбасі, заявили, що не вважають "віджиманням" так звану "націоналізацію" підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: