"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

КМДА хоче купити ліки для онкохворих на 3 мільйони в обхід Прозорро

Вівторок, 28 березня 2017, 13:51

Департамент охорони здоров'я КМДА збирається купити ліки для онкохворих більш, ніж на 3 млн гривень в обхід системи Прозорро.

Про це повідомляє "Центр протидії корупції".

Як наголошується, нову систему обходять шляхом продовження укладених минулого року договорів з колишніми постачальниками, які за двома препаратами обрані ще за паперовими тендерами.

Всього буде дозакуплено 4 препарати: Доцетаксел 140 мг, Гемцитабін 2000 мг, Іринотекан 300 мг, Оксиліплатин 100 мг.

Реклама:

ЦПС повідомляє, що контракти будуть продовжені лише з двома постачальниками – компанією "Укроптпостач", що належить до орбіти Петра Багрія, та ТОВ "Мед-Трейд", бенефеціаром якої є особа, на яку зареєстровано ще пару сотень компаній.

"Це є грубим порушенням тендерного законодавства, оскільки продовження попереднього контракту на поставку ліків можливе лише на початку року, коли товар потрібен терміново і не вистачає часу, щоб  провести тендер", - стверджує Олена Щербан, юрист "ЦПС" та член робочої групи при КМДА.

У прес-релізі також наголошується, що препарати, які збираються дозакупити чиновники на початку року ще були в наявності на складах Київського онкодиспансеру на початку року.

Так, за минулий 2016 рік всього було закуплено 250 флаконів "Доцетакселу" і це при тому, що на складах, відповідно до опублікованих залишків Київського онкоцентру, ще залишилися невикористані флакони препарату.

Станом на середину січня на складі онкоцентру в залишках було всього 324 флакони - з них 250 - закупівля 2016 року та 74 - залишки з закупівлі 2015 року.

Навколо препарату "Доцетаксел" вже був гучний скандал в 2015. Тоді, КМДА закупило його в тієї ж компанії "Укроптпостач" втричі дорожче, ніж Міністерство охорони здоров’я.

Слід відзначити, що головним онкологом Києва, який прямо впливає на прийняття рішень, що та скільки купуватимуть онкохворим киянам, є Дмитро Осинський, який також обіймає посаду і заступника головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи Київського онкодиспансеру, для якого закуповуються ліки КМДА.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!