НКРЕ зобов’яже газовидобувні компанії платити за вхід в ГТС

Понеділок, 27 березня 2017, 20:49

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг з 1 квітня 2017 року зобов'яже всі компанії, які видобувають газ в Україні, платити тариф за вхід в Газотранспортну систему в розмірі 296,80 гривень за тисячу м3.

Про це повідомляє Асоціація газодобувних компаній України.

У повідомленні зазначається, що АГКУ підтримує гармонізацію законодавства України в частині функціонування ринку природного газу за європейськими стандартами.

"Зокрема, ми поділяємо нагальну потребу у переході на принципи тарифікації послуг оператора ГТС, засновані на стягненні оплати на пунктах входу/виходу газотранспортної системи", - йдеться у заяві АГКУ.

Реклама:

При цьому АГКУ зазначає, що  аналіз доступних практик європейських країн показує, український тариф за вхід в ГТС є чи не найвищим у Європі та більше ніж утричі перевищує середньоєвропейський рівень.

"Ми звертаємо увагу, що впровадження Регулятором такого тарифу призведе до створення додаткового фінансового обтяження для газодобувної галузі в розмірі 218 млн доларів США на рік, що співставне з додатковим оподаткуванням 5,5% ренти на газ, що видобувається (за середньої ціни на газ 200 дол./тис. м3)", - наголошує АГКУ.

Крім того зазначається, що газовидобувачі в Україні несуть додаткові витрати, зводячи за свій кошт комерційні вузли обліку і компресорні станції на виробництвах. 

"Газовидобувні підприємства користуються власними активами для закачування природного газу в транспортну систему, у той час як компанії, які поставляють імпортний газ, використовуючи виключно транскордонні потужності, які побудовані та експлуатуються ПАТ "Укртрансгазом", - додає АГКУ.

Також у повідомленні говориться, що такі дії НКРЕ спричинять погіршення привабливісті газовидобувної галузі для інвестора.    

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!