Суд визнав незаконною відмову Кабміна компанії Yuzgaz на розробку Юзівської площі

Субота, 25 березня 2017, 18:25

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов компанії Yuzgaz B.V. (Нідерланди) до Кабінету Міністрів і визнав протиправним його відмову поступитися нідерландській компанії часткою в угоді про розподіл продукції (УРП) з розробки Юзівської площі (Харківська та Донецька області).

Про це йдеться в постанові адмінсуду від 20 березня, передають Украiнськi Новини.

Суд визнав незаконним і скасував протокольне рішення уряду є46 від 2 листопада, яким Кабмін "підтримав пропозицію міністра енергетики Насалика щодо відмови ТОВ "Надра Юзівська" в поступку прав і зобов'язань, позначених УРП з розробки ділянки Юзівська".

На переконання суду, уряд був зобов'язаний оформляти будь-яке рішення щодо поступки частки в УРП у формі розпорядження, а не протокольного рішення, як це було їм зроблено.

Реклама:

Більш того, судом було встановлено, що уряд не отримував жодних пропозицій з цього питання від міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.

"Судом встановлено, що уряд не вказав в оспорюваному рішенні вагомі підстави для відмови в наданні згоди на поступку і обгрунтування прийняття такого рішення. У ньому уряд тільки підтримує пропозицію міністра енергетики Насалика І.С. про відмову ТОВ "Надра Юзівська" в поступку прав і обов'язків, визначених Юзівською угодою. При цьому Міненерго, як робочий орган Міжвідомчої комісії, яке не готувало і не направляло висновків і пропозицій на засідання Кабінету Міністрів від 2 листопада 2016 з питання розгляду запита інвесторів", - випливає з судової ухвали.

Суд також зобов'язав Кабмін "продовжити розгляд запиту компанії Yuzgaz B.V. і ТОВ "Надра Юзівська" від 4 серпня 2016 про отримання згоди на відступлення частки в УРП".

При цьому статтею 26 закону "Про угоди про розподіл продукції" передбачено, що відсутність будь-якої відповіді Кабміну після закінчення 90-денного терміну з моменту отримання запиту (цей термін закінчився 2 листопада 2016), вважається автоматичним наданням згоди на відступлення частки в УРП.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року ТОВ "Надра Юзівська" (контролюється НАК "Надра України") оголосила новий конкурс по залученню інвестора для реалізації УРП щодо Юзівської площі замість компанії Shell, яка відмовилася від участі в цьому проекті.

Переможцем конкурсу в кінці липня поточного року була оголошена Yuzgaz B.V.

Yuzgaz B.V. була спеціально заснована фондом прямих інвестицій Emerstone Energy для участі в конкурсі з проекту розвідки і видобутку вуглеводнів в межах ділянки Юзівська на умовах угоди про розподіл продукції (УРП) з урядом України.

Emerstone Energy входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослава Кінаха.

У 1990-х роках Кінах очолював представництво Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні.

Юзівська ділянка надр знаходиться в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території двох областей: Донецької та Харківської.

Площа ділянки становить 7 886 кв. км.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: