"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Електрокар Nissan Leaf з'явиться в Україні після введення податкових пільг - представник компанії

П'ятниця, 24 березня 2017, 09:13

Якщо в Україні уряд скасує ПДВ 20%, податок до Пенсійного фонду до 5% і акциз на імпорт електромобілів, наймасовіший у світі електромобіль Nissan Leaf офіційно з'явиться в Україні.

Про це в коментарі ЕП заявив Володимир Іванов, менеджер з комунікацій "Ніссан мотор Україна" - офіційного представника Nissan Motor Company.

"Це буде не на наступний день. Але це кардинально змінюватиме питання з приводу виведення офіційних електромобілів на ринок України", - сказав Іванов.

На уточнююче питання, чи буде Nissan Motor Company зацікавлена офіційно завозити в Україну Nissan Leaf при поточному рівні розвитку зарядної інфраструктури та за умови скасування ПДВ, податку в ПФ і акцизу, Іванов відповів позитивно.

Реклама:

"Ми можемо і зараз офіційно привозити електромобілі в Україну, але питання в тому, хто їх буде купувати? Що у нас отримує споживач, якщо він хоче купити новий електрокар? Він отримує новий електромобіль вартістю близько 35 тисяч дол. На жаль, таких людей, які прагнуть до екологічного способу життя і готові купити авто за такі гроші, мало", - каже Іванов.

"Ми стикаємося з тим, що корпоративні клієнти приходять до нас і кажуть, що хочуть купити партію Nissan Leaf. Ми відповідаємо, що це буде коштувати понад 30 тисяч дол. Всі відмовляються, тому що це дорого, і починають дивитися в бік дизельних авто" , - додає представник "Ніссан мотор Україна".

У той же час, в країнах Західної Європи покупець електромобіля отримує від держави дотацію на суму до 8 тисяч євро, плюс додаткові переваги - безкоштовний проїзд в центр міста через тунелі, безкоштовну парковку.

В Амстердамі, якщо покупець електрокара живе на 9 поверсі багатоповерхового будинку, муніципалітет за свій рахунок виділяє під будинком місце для паркування (а це в Амстердамі дуже дороге задоволення) і обладнує його зарядною системою.

"Тут одвічне питання, хто повинен робити перший крок, уряд або автомобільна компанія? На основі нашого досвіду в країнах Західної Європи, зокрема, у Великобританії, Німеччині, Франції все це вирішувалося на рівні уряду. Це успішні країни. Приклад менш успішної країни - Іспанія. Там питання з популяризацією електромобілів вирішувалося на рівні окремих муніципалітетів.

Тому повинна бути державна підтримка. В Європі ти купуєш електромобіль і отримуєш багато преференцій. В Україні ти не отримуєш нічого. Те, що уряд скасував мито - це напівміра, яка не вирішує проблему", - вважає Іванов.

Зараз в Україні новий Nissan Leaf може коштувати приблизно 35 тисяч дол. Для порівняння у Франції - 20 тисяч євро, в Німеччині - 23,4 тисяч євро, в Норвегії - 22,4 тисяч євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: