"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФРС ще двічі підвищить ставку у 2017 році

Четвер, 23 березня 2017, 20:56

Федеральна резервна система США планує підвищення базової ставки впродовж 2017 року до запланованих рівнів.

Про це заявив голова федерального резервного банку Далласа Роберт Каплан у інтерв’ю Reuters.

"З огляду на, що економіка США наближається до повної зайнятості, а інфляція рухається до цільового показника, федеральна резервна система в цьому році повинна підвищити процентні ставки ще два рази і продовжити роботу над планом поступового скорочення свого балансу", - заявив він.

Минулого тижня ФРС підвищила ставку по федеральних фондах на 0,25 п. п. до діапазону 0,75-1% і Каплан виступав за прийняття такого рішення.

Реклама:

"Тепер, коли ми це зробили, у нас є трохи часу, щоб подивитися, як розвивається економіка і бути готовим приймати рішення, оскільки ми рухаємося до наступних засідань", - сказав Каплан.

Він підтвердив свою точку зору про те, що ще два підвищення ставок в цьому році є "розумним" базовим сценарієм, так як ситуація на ринку праці продовжує поліпшуватися, а інфляція прискорюється, наближаючись до 2% - цільового показника ФРС.

"Ми все ще проводимо стимулюючу політику, і я думаю, це дуже доцільно для нас", - зазначив банкір.

Підвищення базової ставки направлено на боротьбу з інфляцією в США і часто призводить до зростання курсу долара. Це відбивається як на курсах валютах інших країн, так і на сировинному ринку, де торги проходять в доларах.

ФРС з грудня 2008 року по кінець 2015-го тримала базову ставку на рекордно низькому рівні в 0-0,25 відсотка. Підвищення ставки було пов'язано з поліпшенням ситуації на ринку праці в США і зростанням інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: