МАУ хоче мирову з державою, але платити лише шосту частину боргу

П'ятниця, 17 березня 2017, 10:46

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України", яка заборгувала перед державою майже 300 мільйонів гривень, хоче укласти з Мінінфраструктури мирову угоду.

Про це "Центру протидії корупції" повідомив міністр Володимир Омелян.

За словами Омеляна, борг МАУ перед Державним фондом фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях збільшився до 295,5 млн гривень.

Тобто з 1 січня 2014 року МАУ стягувала з кожного пасажира збір з відповідним цільовим призначенням, але до Фонду ці кошти не перераховувала. Цей збір може побачити в своєму квитку кожний пасажир, який літав МАУ (подивитися квиток).

Реклама:

"МАУ пропонує вирішити спір з державою підписанням мирової угоди. Але компанія пропонує погасити всього 47 млн гривень, а не всю суму боргу", - повідомляє Омелян. За його словами, міністерство не буде приймати таку пропозицію авіакомпанії.

Він також додав, що з березня 2016 року МАУ припинила стягувати з пасажирів цей збір у вигляді коду UD, проте квитки дешевшими не стали, адже компанія прописала стягнення цих коштів з пасажирів в інші статті платежів.

 
 
 

Нагадаємо, в листопаді детективами було підготовлено підозру трьом особам – екс-керівнику Державіаслужби Денису Антонюку, президенту та головбуху МАУ. 

Злочин кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального Кодексу - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Підозрюваним загрожує до 12 років з конфіскацією майна, а МАУ має повернути борг державі у повному обсязі.

Однак слідчі НАБУ отримали від голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького відмову підписувати підозру менеджерам Коломойського.

Керівник САП аргументував свою відмову наявністю у МАУ позитивних судових рішень господарських та адміністративних судів, що, на думку прокурора, робить справу НАБУ безперспективною.

Нагадаємо, у господарських судах розглядалися спори між МАУ та Державіаслужбою щодо стягнення вказаного збору на користь держави.

Верховний суд поставив крапку в цих спорах, остаточно припинивши провадження з причини того, що ці спори не підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, а натомість, мають розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Щодо спорів в адміністративному порядку, то мова йде про позови МАУ до Державіаслужби щодо визнання протиправним направлення Державіаслужбою рахунків до МАУ про стягнення збору.

Наразі суди відмовляють МАУ, оскільки не вважають направлені Авіаслужбою рахунки такими, що мають ознаки рішення обов'язкового характеру та якимось чином порушують права МАУ.

Однак адмінсуди відмовляють і Державіаслужбі у стягненні збору, оскільки вважають, що її рішення мають інформативний характер, а також відсутнє достатнє нормативне регулювання, яке б дозволяло службі стягувати ці кошти з МАУ в судовому порядку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: