НБУ хоче заборонити "дочкам" російських банків виводити капітал з України

Середа, 15 березня 2017, 17:30

Національний банк пропонує РНБО заборонити українським банкам з державним російським капіталом здійснення фінансових операцій на користь материнських банків.

Про це на брифінгу у середу заявив перший заступник глави НБУ Яків Смолій.

"Національний банк пропонує застосувати стосовно українських банків з російським капіталом санкцію у вигляді запобігання виведення капіталу за межі України. Санкції пропонується застосувати відносно Сбєрбанку, Промінвестбанку, ВТБ, БМ банк і VS банку", - сказав Смолій.

При цьому заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що з точки зору наглядових вимог у НБУ нема претензій до цих банків.

Реклама:

"На сьогоднішній день українські банки з державним російським капіталом працюють в рамках пруденційних норм, вони докапіталізовані. З точки зору наглядових вимог у нас нема претензій до цих банків, вони працюють в звичайному режимі, обслуговуючи всіх своїх клієнтів", - сказала вона.

"Ще раз хочу наголосити, що запропоновані НБУ санкції не вплинуть на клієнтів юридичних та фізичних осіб, які працюють в Україні. Санкції не зупинять розрахунки між контрагентами, навіть між контрагентами нерезидентами наших клієнтів", - заявила Рожкова.

"Банки нікуди не діваються, вони продовжують працювати в законодавчому полі України. Ми сподіваємося, що потенційний вихід цих банків з ринку буде здійснено цивілізованим шляхом: або шляхом продажу, або шляхом поступового виконання зобов’язань перед клієнтами", - підсумувала вона.

Як повідомлялося, РНБО в середу доручила Національному банку і Службі безпеки проаналізувати діяльність банківських установ, в капіталі яких є частка державних банків РФ, і протягом доби внести відповідні пропозиції, зокрема про введення щодо них санкцій.

Раніше голова МВС Арсен Аваков просив НБУ ввести санкції стосовно російського "Сбєрбанку", звинувативши фінустанову в обслуговуванні клієнтів з фейковими паспортами "ДНР" і "ЛНР" та фінансуванні тероризму на Донбасі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: