"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перед банкрутством з "Імексбанку" вивели 11 мільйонів доларів

Вівторок, 14 березня 2017, 10:22

За місяць до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього вивели кредити фізосіб, ліквідне забезпечення та щонайменше 11 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку. У той час, як "на папері" вартість активів, включених до ліквідаційної маси, становить 14 952,1 млн гривень, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2 081,8 млн гривень", - повідомляє Фонд.

"Аналіз операцій, проведених банком незадовго до введення тимчасової адміністрації, свідчить: були застосовані схеми, маніпуляції та виведення ліквідних активів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:
 

Як наголошується, майже 90% у балансовій вартості ліквідмаси банку – кредити, надані юридичним особам. При тому, що у бухгалтерській звітності ця група активів була оцінена у 13 329,2  млн гривень, незалежні СОД визначили її вартість на рівні 1 535,9 млн гривень.

"Причин такої значної різниці у цифрах – кілька. Так, 90% корпоративного кредитного портфелю – інсайдерські кредити. Наближеним та пов’язаним із власниками банку компаніям було видано кредити на суму 13 100,0 млн гривень. З моменту запровадження тимчасової адміністрації усі "VIP-клієнти" перестали виконувати свої зобов’язання перед банком", - повідомляє прес-служба.

 

"Та найголовніше: за кілька місяців до введення тимчасової адміністрації власниками банку було виведено високоліквідні застави. Натомість з 25 грудня 2014 року єдиним забезпеченням за кредитами 41 юрсоби на суму 8,3 млрд гривень став футбольний стадіон в Одесі", - заявили у Фонді.

"Незадовго до цього стадіон було безпідставно переоцінено, що і дало можливість збільшити його заставну вартість  до 7,8 млрд гривень. Показово, що при формуванні ліквідаційної маси незалежні оцінщики оцінили 41 кредит із стадіоном у заставі у 873,6 млн гривень", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, в останні дні грудня 2014 року, переданий у заставу банку стадіон було передано в довірче управління без згоди банку строком на 10 років, найімовірніше, з метою ускладнення процедури звернення стягнення на заставне майно.

"За виявленими фактами маніпуляцій та зловживання активами банком загалом було подано 170 заяв про вчинення кримінальних правопорушень. Зібрані докази порушень лягли в основу двох кримінальних проваджень щодо доведення банку до неплатоспроможності", - заявили у Фонді.

Нагадаємо, 26 січня 2015 року "Імексбанк" було віднесено до категорії неплатоспроможних.

Станом на початок 2017 року вкладниками банку отримано 4,160 млрд гривень у рамках виплати гарантованої суми відшкодування.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: