"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Гройсмана вирішили витратити у борг 13 мільярдів на Каховську ГЕС-2

Неділя, 12 березня 2017, 16:24

Уряд схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва Каховської ГЕС-2 вартістю 13,47 млрд гривень.

Таке рішення уряд прийняв 10 березня, пишуть "Наші гроші".

В пояснювальній записці до проекту урядового рішення Міненергетики вказало, що будівництво нової гідроелектростанції буде фінансуватися за рахунок тарифу на виробництво електроенергії ПАТ "Укргідроенерго", власних коштів підприємства, а також кредитів під держгарантії на умовах співфінансування з ЄБРР та з ЄІБ.

Орієнтовно, сума кредитів складе понад 12 млрд гривень. Тривалість будівництва - 72 місяці.

Реклама:

Міністерство пояснило, що нова гідроелектростанція дозволить зекономити вугілля для ТЕС та  збільшити виробництво енергії з відновлювальних ресурсів. Також введення в дію цієї  ГЕС підвищить якість електроенергії об’єднаної енергосистеми України.

Але експерти в висновку до урядового рішення вказали, що ініціатори нової ГЕС не надали обґрунтування необхідності її будівництва. Адже, технічними характеристиками загальна потужність Каховської ГЕС-2 передбачена на рівні 250 МВт, що складає 1,25% від загальної потужності працюючих електростанцій в Україні.

Загалом передбачено, що обсяг виробництва електроенергії на цій ГЕС 44 млн кВт/г в рік, що складає лише 0,3% від виробництва електроенергії в Україні в 2016 році.

Також в експертному висновку вказано, що розробники урядового рішення в техніко-економічному обґрунтуванні оцінили економічну ефективність Каховської ГЕС-2 у порівнянні з будівництвом електростанції такої ж потужності, яка працює на природному газі.

Виявилося, що вартість електроенергії Каховської ГЕС-2 складатиме $264,1 МВт/г, а станції на природному газі - $140,8 МВт/г.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!