Кабмін хоче відмовитися від регулювання цін на продукти

Вівторок, 28 лютого 2017, 20:50

Уряд України хоче відмовитися від регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, націнка на які не могла перевищувати 15%.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів, який оприлюднило Міністерство економічного розвитку і торгівлі 28 лютого.

Планується, що проект, який не потребує погодження в парламенті, затвердить на своєму засіданні Кабмін.

Кабмін запровадив держрегулювання цін на 15 категорій товарів понад 20 років тому.

Реклама:

До них належать борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина і свинина, м'ясо птиці, курятина, ковбаса варена, коров'яче молоко, масло вершкове і соняшникова, сир, курячі яйця, цукор і овочі.

Націнка виробників на них не могла перевищувати 15%.

Скасування цієї норми МЕРТ пояснює тим, що наявне цінове регулювання є неефективними.

До такого висновку в міністерстві прийшли після трьохмісячного пілотного проекту з тимчасового призупинення дії державного регулювання цін.

"За результатами моніторингу практично доведено відсутність дієвості такого регулювання, як встановлення нормативів рентабельності у розмірі від 2 до 15 відсотків залежно від регіону та виду продукції",- повідомили у міністерстві.

Прем'єр міністр Володимир Гройсман підтримує відмову держави від впливу на ціни.

"Ми прибираємо бар'єр, який завжди був інструментом тиску на бізнес в роздрібних мережах. Це антикорупційний крок, який буде правильно сприйнятий бізнесом", - заявив він на початку проведення експерименту.

DW

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: