Ціну на газ переглядатимуть кожні півроку

Четвер, 23 лютого 2017, 11:32

Кабінет Міністрів затвердив порядок перегляду граничних роздрібних цін на природний газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

Відповідну постанову Кабмін прийняв 21 лютого, пише "Укрінформ".

Згідно з ним коригування цін може здійснюватися урядом кожні півроку, якщо вартість імпортованого газу збільшиться за півріччя більш ніж на 10%.

Попередня редакція постанови уряду про покладання на "Нафтогаз" спеціальних обов'язків передбачала щоквартальне коректування цін на газ для населення в разі істотної зміни цін імпортного паритету, але механізму такого перерахунку в старій редакції прописано не було.

Реклама:

Тепер же Кабмін вводить 2 нових поняття – "газовий рік" (з 1 жовтня по 30 вересня) і "газове півріччя" (з 1 квітня по 30 вересня і з 1 жовтня по 31 березня).

Згідно з новими змінами, обов'язки розраховувати граничні роздрібні ціни на газ для населення і ТКЕ покладені на Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Відтак, якщо поточні ціни на газ відхиляються від розрахунків Міненерго більш ніж на 10%, то Кабмін переглядає їх, якщо менше – то ціни залишаються колишні.

При розрахунку граничної роздрібної ціни газу для населення і ТКЕ міністерством будуть враховуватися: середньомісячний показники цін на газ на німецькому хабі NCG з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону і входу в ГТС в перерахунку на офіційний курс НБУ за 2-й і 3-й місяці поточного газового півріччя (або травень-червень, або листопад-грудень), а також тарифи на поставку і розподілу газу всередині України, ПДВ і торгова націнка постачальника.

Перший перегляд цін може бути проведено з 1 квітня. Але оскільки поточні ціни на природний газ для населення і ТКЕ діють із травня 2016 року (буде 11 місяців на момент можливого перегляду в 2017), то при розрахунку нових цін Міненерго враховуватиме котирування на німецькому газовому хабі за весь цей період – з травня 2016 року по березень 2017 року.

Порядок також передбачає, що якщо коригуватиметься ціна на газ для населення, одночасно також переглядатиметься і закупівельна ціна газу "Нафтогазом" у своїй дочірній компанії "Укргазвидобування".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: