Бойко та Ставицький продали газовий бізнес російському мільярдеру

Середа, 22 лютого 2017, 09:14

Екс-міністр Міненерговугілля Едуард Ставицький та нардеп від "Опозиційного блоку" Юрій Бойко продали газовий бізнес російському мільярдеру Павлу Фуксу.

Про це йдеться у матеріалі "Moscow never sleeps. Команда Януковича продала газовий бізнес російському мільярдеру" на сайті ЕП.

За останні два роки цей російський мільярдер скупив пакет вітчизняних газодобувних компаній у енергетичних фаворитів Віктора Януковича - Едуарда Ставицького і Юрія Бойка.

За даними джерел ЕП, у Бойка і його бізнес-партнерів Юлія Іоффе та Івана Фурсіна структури Фукса повністю викупили ТОВ "ДВ нафтогазовидобувна компанія" і 51% ПАТ "Девон". У Ставицького - 67% ТОВ "Голден Деррік" і 22,5% ПАТ "Видобувна компанія "Укрнафтобуріння".

Реклама:

Сегодняшняя лицензионная база компаний, аффилированных с Павлом Фуксом

Компания Территория эксплуатации Основание для эксплуатации Полезное ископаемое Область
ООО "ДВ нефтегазодобывающая компания" Участок шахты "Должанская-Южная" Лицензия до 21 октября 2027 г. Уголь каменный (антрацит) Луганская
Участок шахты "Должанская-Капитальная" Лицензия до 21 октября 2030 г.
ПАО "Добывающая компания "Укрнефтебурение" Сахалинское месторождение Лицензия до 5 февраля 2030 г. природный газ, нефть Харьковская
ЧАО "Девон" Договор о совместной деятельности 
ООО "Голден деррик" Договор о совместной деятельности 
Ново-Диканская площадь Лицензия до 14 мая 2032 г. сланцевый газ Полтавская
Попаснянско-Самарская площадь Лицензия до 7 февраля 2033 г. природный газ, нефть Днепропетровская
Северно-Перещепинска площадь Лицензия до 12 апреля 2033 г.

"Рішення Фукса скупити активи опозиціонерів неоднозначне. З боку його M&A-активність виглядає як поведінка корпоративного "санітара лісу", що підбирає за ослабленими гравцями всі активи без розбору", - пише автор.

Джерела ЕП припускають, що Фукс увійшов на ринок українського газовидобутку задовго до революції-2014, а його інтереси в цій ніші представляв російський бізнесмен Володимир Татарчук.

В Україні він відомий як засновник Proxima Capital Group - власника 20% британської нафтогазової компанії JKX Oil & Gas Plc.

Остання володіє 10% ПАТ "Укрнафтобуріння" і контролює СП "Полтавська газонафтова компанія", що володіє правами на розробку родовищ в Полтавській області - Ігнатіївського, Молчанівського, Ново-Миколаївського, Руденківського, Заплавскького, Єлизаветівського, Червоноярського і Східного.

Також Татарчук входить до наглядової ради Альфа Банку України, який належить іншому російському бізнесменові Михайлу Фрідману.

Як пише автор, сьогодні головним опонентом Фукса вважається команда міністра Арсена Авакова, у якої за президентства Віктора Януковичі відібрали частину бізнесу.

Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!