"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Насалик назвав, чим можна замінити антрацит з Донбасу

Понеділок, 20 лютого 2017, 09:40

Україна замість вугілля антрацитної групи з непідконтрольних територій може постачати його з Росії або Південно-Африканської Республіки, але воно буде в два рази дорожче.

Про це заявив в ефірі програми "Факти тижня" міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, пише Інтерфакс-Україна.

"Альтернативні джерела можна знайти, починаючи з завтрашнього дня. Але що ми міняємо. З завтрашнього дня ми можемо почати поставку антрацитної групи вугілля з Кузбасу, тільки замість своїх шахтарів будемо платити гроші російським шахтарям, замість надходжень до бюджету в Україні ми будемо платити в російський бюджет", - сказав він.

 

Насалик також додав, що вуглевидобувні підприємства Донбасу зареєстровані в Україні, і податки надходять до бюджету України.

Реклама:

За словами міністра, продовження блокади поставок вугілля з непідконтрольних територій призведе до дестабілізації української енергосистеми, зупинки металургійних підприємств, що призведе до зниження надходжень валюти в Україну, а також до втрати 300 тис.робочих місць.

На уточнююче питання про альтернативи вугіллю-антрациту з Донбасу Насалик відповів, що "альтернативні джерела є. Це - з Росії - але буде в два рази дорожче. З тієї ж Південно-Африканської Республіки, тільки термін його поставки буде 40- 50 днів, і він буде в два рази дорожче, ніж український".

Як відомо, 25 січня люди, які називають себе ветеранами АТО, а також народні депутати почали блокувати залізницю між станціями Світланове та Шипілове. Поліція відкрила провадження за цим фактом.

Згодом особи у камуфляжному одязі захопили ще одну ділянку залізниці на Луганщині. Вони аргументують це боротьбою з контрабандою і вимагають припинити торгівлю з окупантами на сході України.

За даними уряду, 10 лютого було припинено всі поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України. 

12 лютого прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.

15 лютого Кабмін фактично ввів надзвичайний стан в енергетиці через блокування поставок антрацитового вугілля з території ОРДЛО.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: