"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Президент Литви: "Північний потік-2" - це інструмент політики, а не комерційний проект

Неділя, 19 лютого 2017, 10:26

Президент Литви Даля Грібаускайте застерегла інші країни від сприйняття "Північного потоку-2" як комерційного проекту, наголосивши, що питання енергетики завжди використовувалося Росією як інструмент політичного впливу.

Про це вона сказала під час дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє Укрінформ.

"З нашого досвіду, коли ми мали одного монопольного постачальника - Росію, зрозуміло, що енергетика ніколи не була економікою. Це завжди геополітика і політика - і вона здебільшого використовується як інструмент політичного домінування. Росія завжди так поводилася", - сказала Грібаускайте.

Вона наголосила, що у зв'язку з цим основним завданням для Литви було диверсифікувати джерела та поставки.

Реклама:

"Ми були залежні не лише від ціни. Ці енергетичні гроші використовувалися, щоб підірвати нашу політичну систему та впливати на наше політичне життя. Тому я хочу підкреслити: не все є питанням грошей, не все навіть у європейській економіці про економіку. У багатьох випадках, особливо, коли ми маємо справу з зовнішньою недружньою поведінкою третьої країни, це про геополітику та політику", - заявила вона.

Грібаускайте відзначила, що Литва дуже критично та негативно ставиться до "Північного потоку-2" та до сприйняття його як комерційного проекту.

"Ані "Північний потік-1", ані "Північний потік - 2" ніколи не були і не будуть лише економічними та комерційними проектами. Це питання політики і впливу",  - підкреслила вона.

Президент Литви висловила жаль з приводу того, що інші країни не враховують цей досвід.

"Дуже шкода, навіть ми вчимося повільно, але інші країни не вчаться з нашого досвіду у енергетичній політиці", - підкреслила вона.

Нагадаємо, раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що проект "Північний потік-2" не отримає фінансування з боку Єврокомісії.

Єврокомісія хоче знизити залежність від Росії, яка постачає близько третини енергоресурсів.

В ЄК вже заявили, що розширення "Північного потоку" ретельно перевірять на відповідність законодавству і що його пріоритетом є диверсифікація постачальників зі збереження за Україною статусу транзитної країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: