Рева: Зростання дефіциту Пенсійного фонду пов'язане зі зниженням ЄСВ

Субота, 18 лютого 2017, 11:52

Серйозне зростання дефіциту Пенсійного фонду в 2016 році пов'язане зі зниженням мінімального Єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, пише DT.UA.

"Звідки береться дефіцит? На 1 січня 2015 року мінімальна пенсія становила 949 грн, мінімальна зарплата — 1218, мінімальний внесок тоді, при 38%, становив 462,8 грн на місяць. Це практично покривало потреби пенсійної системи. Що відбулося 2016? Мінімальна пенсія тоді була 1074 грн, мінімальна зарплата — 1378, а мінімальний внесок, після зниження ЄСВ, становив 303 грн. Очевидно, що коштів на все не вистачає. Бюджет ПФ торік був 257 млрд грн, з яких власних надходжень було 112 млрд, а ще 145 млрд — дотації з держбюджету", - заявив Рева.

Міністр пояснив, що з 1 січня 2017 року, разом з мінімальною зарплатою був також підвищений й ЄСВ, що дозволить забезпечити потреби пенсійного фонду.

Реклама:

"При мінімальній пенсії 1247 грн і мінімальній зарплаті 3200 грн мінімальний внесок становитиме 704 грн на місяць. За нашими розрахунками, це дасть можливість повною мірою забезпечити потреби Пенсійного фонду й позбутися дефіциту. Коли ми починали реформування "мінімалки", насамперед думали саме про це. Мінімальна зарплата не тільки має відповідати реальному прожитковому мінімуму, вона ще й повинна корелювати з мінімальною пенсією", - підкреслив він.

За словами міністра, тим, хто вважає ЄСВ у 704 грн занадто високим, слід розуміти, що дане значення відповідає пенсії в 1247 грн.

При цьому, зазначив міністр, важливо донести до громадян, що якщо вони хочуть отримувати пенсію в 60 років, то повинні платити внески 35 років.

"Зараз у нас 12 млн пенсіонерів і 26 млн громадян працездатного віку. Із цих 26 мільйонів працездатних зайнятих (найманих співробітників і підприємців) 16 млн. Десь близько 2 млн — це безробітні за методикою Міжнародної організації праці. Де ще 8 млн, ніхто не знає. Можливо, у тіньовому секторі, можливо, на заробітках за кордоном. Але навіть не це бентежить, а те, що з працюючих 16 млн лише 10 млн платять ЄСВ. Знаєте, чому? Тому що кожен із них вважає, що коли йому виповниться 60 років, він усе одно одержить мінімальну пенсію", - вказав Рева.

Як пише видання, в Кабінеті міністрів хочуть вже дінця нинішнього року отримати за рахунок детінізації зарплат додаткові 40 млрд грн, необхідні для актуалізації пенсійних виплат.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що має намір ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду України до 2024 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: