Гройсман намагається довести, що добре працює

Вівторок, 14 лютого 2017, 14:12

У 2016 році українська економіка почала відновлюватися, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Його звіт про роботу у вівторок підтримали на позачерговому засіданні Кабінету міністрів.

"Якщо ми відчували економічне падіння включно з 2015 роком, то у 2016 році нам вдалося забезпечити з другого півріччя більш серйозне зростання, яке дорівнювало 2,2% економічного зростання по відношенню до минулого року. Ми в четвертому кварталі мали зростання економіки в 4,7% ВВП", – сказав Гройсман.

"Це означає, що українська економіка почала вставати з колін – і в перспективі ми будемо мати можливості і на підвищення всіх необхідних соціальних стандартів", – заявив прем’єр.

Реклама:

Щодо споживчих цін, то прем’єр сказав, що в 2015 році інфляція склала більше 43%, а у 2016 році вдалося утримати інфляцію на рівні 12,4%.

Він заявив, що, попри погані прогнози, вдалося забезпечити макроекономічну стабілізацію, бюджет виконано "по всіх показниках", і дефіцит бюджету 2016 року був меншим за очікуваний – 3%.

Гройсман сказав про перехід на середньострокове планування – хоча б на кілька років, про відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Ми відійшли від загрози дефолту", – сказав він, коментуючи рейтинг агентства Fitch.  

"2016 рік став початком відновлення зростання української національної економіки. Абсолютно по всіх секторах економіки відбувається зростання" – зазначив прем’єр і додав, що можна спрямувати ці кошти на підвищення якості життя людей.

За словами Гройсмана, коли професійний підхід до управління державою підміняють "оголтєлим популізмом, ми маємо тільки падіння й потрясіння", тому зараз формується середньостроковий план дій.

За аналогічний період минулого року "ми маємо 16,4% збільшення інвестицій у капітал".  

Гройсман сказав, що у 2016 році номінальна зарплата збільшилася на 23%, але реальна зарплата, враховуючи інфляцію, зросла на 9%.

Прем’єр розповів про податкову й митну реформи, дерегуляцію для бізнесу, скасування держреєстрації інвестицій, просування експорту тощо.

Так, антикорупційні кроки на митниці дали зростання надходжень на 18,3 млрд грн. "Ми можемо збільшити цю цифру в 2 рази", – сказав він.

"У 4 рази збільшили кількість відремонтованого дорожнього полотна, ліквідували в 1,5 рази більше "ямковості", – сказав також прем’єр.

За словами Гройсмана, енергетична система стабільна, у тому числі й "Енергоатом". Він вважає, що Україна може й експортувати електроенергію

Прем'єр також зазначив, що торік встановлено "Укриття" у Чорнобильській зоні, а також створено інтерактивну карту сміттєзвалищ у країні.

Повна презентація звіту уряду за 2016 рік містить 199 сторінок.

Як відомо, фракція "Батьківщини" домагається відставки Гройсмана з посади прем’єр-міністра за "непрофесійне управління країною".

Про основні економічні провали влади за версією "Економічної правди" читайте у статті "Сім пробоїн українського судна. Що було у 2016 не так".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!