"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підприємства МІУ втратили в "Платинум Банку" понад 400 мільйонів

П'ятниця, 10 лютого 2017, 09:11

Держпідприємства, підконтрольні Міністерству інфраструктури, втратили в збанкрутілому "Платинум Банку" понад 400 млн грн.

Такі дані містяться в службових записках Мінінфраструктури, які є в розпорядженні LIGA.net.

Як повідомляється, в кінці 2016 року "Украерорух" перерахував на поточні рахунки в "Платинум" 160 млн грн двома траншами - 28 листопада і 29 грудня. Ще 46,3 млн грн в банк завів державний Морський торговельний порт "Чорноморськ".

В цілому в фінустанові залишилися кошти більше 10 держпідприємств, повідомили у Фонді гарантування вкладів.

Реклама:

Згідно з матеріалом, до початку 2017 року на рахунках в "Платинум Банку" один тільки "Украерорух" зберігав 405 млн грн.

У Національному банку не приховують, що "Платинум Банк" перед банкрутством залучав гроші з державного сектору.

"Там були кошти держпідприємств - сумарно близько 500 млн грн. Навіть перед самим банкрутством туди заходили державні гроші, хоча ми заборонили залучати їх", - розповідала голова НБУ Валерія Гонтарева.

Цифру в більш ніж 500 млн гривень коштів держпідприємств в "Платинум Банку" підтверджують і в ФГВФО.

Ліміт на залучення нових депозитів - звичайна практика для проблемних фінустанов. Але заборонити держструктурам розміщувати кошти в тому чи іншому банку Нацбанк не може, йдеться у матеріалі.

"Попередження керівників компаній про статус проблемності банків неможливе, ця інформація відноситься до категорії "банківська таємниця", - говорять в прес-службі Нацбанку.

Як повідомляється, в квітні 2016 Мінінфраструктури доручив главі "Украероруху" Дмитру Бабейчуку виводити кошти держкомпанії з недержавних банківських установ, йдеться у службових записках МІУ.

У липні "Украерорух" звернувся до МІУ з проханням продовжити співпрацю з "Платинум Банком", але відповіді не отримав, стверджують в самій компанії.

Повернути гроші з "Платинум Банку" фактично неможливо. Фізособам гарантується повернення вкладів до 200 тисяч грн, але юридичні особи позбавлені такого захисту.

"Держпідприємства, які отримують статус кредитора, можуть повернути свої кошти лише після продажу активів банку в сьому чергу, - пояснює юрист юрфірми "Астерс" Вольга Шейко. - Судова практика свідчить про те, що з цими грошима можна попрощатися".

Держпідприємства повернуть свої гроші в "Платинум Банку", якщо його активів вистачить для погашення зобов'язань перед усіма кредиторами.

За словами директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна, від фінустанови їм дістався лише робочий роздрібний портфель на суму 1,2 млрд.гривень, а корпоративний портфель складений в основному з інсайдерських позик і практично не обслуговується.

При цьому одним лише вкладникам-фізособам Фонд гарантування планує виплатити близько 5 млрд. Гривень. Коштів для компенсацій юрособам не залишиться.

"Украерорух" - стратегічне підприємство і національний провайдер аеронавігаційного обслуговування. Основний заробіток отримує в валюті за обслуговування авіарейсів в повітряному просторі України.

"Платинум Банк" створений в 2005 році. За даними НБУ, на 1 жовтня 2016 року банк займав 22 місце за розміром активів (7,277 млрд грн). У момент визнання банку неплатоспроможним, 10 січня 2017 року, власниками істотної участі в банку були одеський бізнесмен Борис Кауфман і громадянин Ізраїлю Григорій Гуртовий.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: