"Київенерго" не перераховуватиме платіжки для будинків з лічильниками

Неділя, 29 січня 2017, 14:03

У "Київенерго" не будуть перераховувати суму платежів за тепло мешканцям обладнаних лічильниками будинків, в яких температура повітря протягом певного часу утримувалася нижче санітарної норми у +18 градусів.

Про це заявив комерційний директор ПАТ "Київенерго" Євген Бушма. інтерв'ю DT.UA.

Представник компанії зазначив, що такий перерахунок виключено постановою уряду.

"Станом на сьогодні, згідно із законодавством, будинкам із лічильниками перерахунок не проводиться (постанова Кабміну №151). І от чому. Якщо будинок обладнаний лічильником, його мешканці оплачують фактично спожите тепло. Якщо тепла, як ви кажете, не було тиждень, відповідно, лічильник його не врахує, і нарахувань за нього теж не буде", - зазначив Бушма.

Реклама:

За його словами, в тих випадках, коли в будинку немає тепла у квартирах одного стояку, проблеми можуть критися в будинкових мережах.

"Це свідчить про можливі проблеми в будинкових мережах. У будь-якому разі жителям треба звернутися до постачальника послуг і/або ЖЕО (керуюча компанія нового типу), щоб вони комісійно визначили проблему й вирішили її для відновлення теплопостачання", - підсумував директор.

Бушма також розповів, що його компанія розглядає ситуації з "космічними" платіжками, інспектуючи будинки, де знаходяться квартири з занадто високими нарахуваннями.

За його словами, подібні ситуації іноді обумовлені банальним крадіжництвом.

 "В одному випадку "космічна" платіжка була зумовлена банальною крадіжкою теплоенергії. У будинку незаконно опалювався підвал стоматологічної клініки, мешканці другого поверху побудували собі мансарди, верандочки й балкони. У документах значилася опалювана площа в 200 кв. м, а за фактом — разів у два більше. Щоб обігріти реальну опалювану площу, потрібно в рази більше тепла. І його реальні обсяги показав будинковий лічильник. Відповідно, нарахування за опалення для квартир було розділено пропорційно зазначеній у документах будинку опалюваній площі", - розповів він.

Ще один епізод з надмірно високими сумами в платіжках розкрив прогалину в частині обліку тепла у будинках з квартирними лічильниками.

"Згідно з діючими у теплопостачанні нормативами, нарахування в таких будинках проводяться шляхом вирахування із загальнобудинкового споживання обсягів споживання квартир з лічильниками. Що виходить? Якщо твій сусід із квартирним лічильником не передав його показань, то нарахувати йому суму до оплати за якимось середнім значенням теплова компанія не може, а спожите тепло оплатиш ти. Ця юридична колізія призвела до дискримінації прав наших клієнтів без лічильників, а для нас обернулася серйозними репутаційними й фінансовими ризиками", - резюмував Бушма.

За словами Бушми, "Київенерго" вже звернулося в Мінрегіонбуд і НКРЕКП із проханням роз'яснити це питання та прийняти відповідне рішення.

Як відомо, раніше у "Київенерго" пояснили, чому деяким киянам нарахували по 8 тисяч за тепло.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: