ЄК розкритикувала "Енергетичну стратегію України до 2035 року"

П'ятниця, 20 січня 2017, 18:49

Європейська Комісія надіслала Міністерству енергетики та вугільної промисловості листа, в якому виклала фундаментальну критику проекту "Енергетична стратегія України на період до 2035 року".

Про це йдеться в листі ЄК, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"На нашу думку, проект містить концептуальні недоліки, які знижують його цінність", - йдеться в листі.

Зокрема, на думку ЄК, проект енергостратегії не враховує ризиків та невизначеності, пов'язаних із транзитом російського газу після 2019 року, реінтеграцією тимчасово не підконтрольних владі України територій, не бере до уваги важливі питання, наприклад кібербезпеки.

Документ не відображає проблем, пов'язаних із переходом на ринкове ціноутворення, відходом від перехресного субсидування.

Реклама:

В ЄК наголошують, що проект енергостратегії також не містить інформації щодо досягнення частки відновлюваних джерел в 11% до 2020 року, як це передбачено взятими Україною міжнародними зобов'язаннями.

Крім того, документ не містить даних щодо досягнення цілей зниження викидів забруднювальних речовин в атмосферу.

"У проекті опрацьовано лише один дуже оптимістичний сценарій економічного розвитку з річним зростанням ВВП на рівні 4,3% у наступні 19 років. Інші сценарії детально не проаналізовано... На жаль, це не відповідає найкращим світовим практикам. Занадто оптимістичні припущення можуть привести до завищених прогнозів у частині попиту на енергію", - йдеться в листі.

В ЄК також звертають увагу на те, що під час підготовки стратегії використано цифри і дані, за якими не надано належного обґрунтування.

"Проект енергетичної стратегії, на жаль, значною мірою ігнорує важливіший елемент енергетичного ринку - споживача, хоча саме споживач є в центрі уваги Третього енергетичного пакета", - додають в ЄК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: