Підлеглих Насалика підозрюють у відмиванні грошей через екс-бізнес-партнера Ахметова

Понеділок, 16 січня 2017, 17:42

Прокуратурою Донецької області відкрито кримінальне провадження за фактом розтрати державних коштів керівниками трьох держпідприємств: "Лисичанськвугілля", "Шахта "Південнодонбаська №3 Сургая" і шахтоуправління "Південнодонбаське №1".

Про це ЕП повідомив співрозмовник в Службі безпеки України.

За даними СБУ, голови цих об'єднань підписували свідомо невигідні договори з комерційними структурами з Донецької області.

Зокрема, з ТОВ "Промислова компанія "Збагачувач" згаданими ДП були підписані договори на послуги зі збагачення вугілля. Вартість послуг була на 30% вище реальної вартості.

Реклама:

"За одним тільки цим договором збитки державі становили до 5 млн гривень на місяць", - повідомило джерело ЕП в СБУ.

За його словами, перевитрати держпідприємств на залізничну логістику перевищують 70% від їх реальної вартості: за транспортування вугілля ДП платили компаніям ТОВ "Договір про спільну діяльність від 3.08.2006" і ТОВ "ЦЗФ "Селідовська", які в свою чергу оплачували логістику ТОВ "ПЕК "Енерготранс", яке замовляло її у ПАТ "Укрзалізниця".

"Лисичанськвугілля", "Шахта "Південнодонбаська №3 Сургая"і ш/у "Південнодонбаське №1" підпорядковуються Міністерству енергетики та вугільної промисловості.

Фірми "Промислова компанія "Збагачувач", "Договір про спільну діяльність від 03.08.2006", "ЦЗФ "Селідовська" і "ПЕК "Енерготранс" входять в групу "Енергоімпекс" донецького бізнесмена Андрія Орлова.

Орлов отримав широку популярність на початку 2000-х років, коли його група організувала кілька процедур банкрутств, в рамках яких з державного холдингу "Донбасвуглезбагачення" були виведені всі вуглезбагачувальні фабрики.

Кілька з них "Енергоімпекс" згодом перепродав групі "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: