"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд дозволив вводити спецмита на автомобілі з ЄС

Середа, 28 грудня 2016, 16:09

Кабмін затвердив розроблений Мінекономторгівлі порядок застосування спеціальних мит на імпорт європейських автомобілів для випадків, коли такий імпорт загрожує розвитку вітчизняного автопрому.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду без обговорення та згідно з регламентом роботи уряду, що дозволяє приймати постанови і розпорядження пакетом, пише УНІАН.

Як відомо, у середині грудня МЕРТ запропонувало на розгляд Кабміну порядок тимчасового збільшення до 10% ввізного мита на легкові автомобілі з Європейського Союзу.

Як зазначалося в пояснювальних документах Мінекономрозвитку, механізм жодним чином не може призвести до блокування імпорту легкових автомобілів з ЄС.

Реклама:

Спеціальні заходи можуть бути застосовані в разі, якщо сукупний обсяг імпорту в Україну легкових автомобілів походженням з ЄС протягом року досягає 45 тисяч одиниць, а його питома вага у споживанні на внутрішньому ринку становить більше 20%.

Крім цього, спеціальні заходи можуть бути введені, якщо сукупний обсяг імпорту легкових автомобілів походженням з ЄС в Україну протягом останніх 12 місяців перевищить граничний обсяг всіх первинних реєстрацій легкових автомобілів в Україні за цей період і при цьому наноситься значної шкоди національній промисловості, що виробляє подібний товар.

За даними міністерства, обсяг імпорту в Україну легкових автомобілів з країн ЄС склав у 2015 році 38,9 тисячі штук, а за 9 місяців 2016 - 30,6 тисячі штук.

Таким чином, якщо у вересні 2017 року, наприклад, кількість імпортованих в Україну легкових автомобілів досягне 45 тисяч одиниць і при цьому будуть дотримані інші вимоги, після консультацій з ЄС Україна буде мати можливість підняти ставку ввізного мита до 10% виключно на період до кінця 2017 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: