"Центренерго" купує вугілля з Росії через Панаму - ЗМІ

Четвер, 22 грудня 2016, 14:34

У жовтні-листопаді держкомпанія "Центренерго" закупила близько 87 тисяч тонн антрациту з Росії у маловідомої панамської компанії Datoro Corp.

Про це пише Liga.net.

За даними Федеральної митної служби РФ, які є в розпорядженні видання, в жовтні-листопаді Центренерго закупила для Зміївської ТЕС близько 87 тисяч тонн вугілля марки АШ.

Як зазначається, паливо поставила з РФ маловідома панамська компанія Datoro Corp. Послуги з транспортування надавала РЖД Логістика, яка в даних ФМС значиться як експортер.

Реклама:

"Про компанії Datoro Corp трохи інформації у відкритих джерелах, і її реальних власників визначити практично неможливо. Втім, сумнівів в тому, що її бенефіціари мають українське коріння, практично немає", - пише автор.

Datoro Corp була зареєстрована в червні 2014 року, один з її директорів - грек Лазорос Леонідіс. Людина з таким ім'ям до 2016 року володіла майже 20% акцій ТАСкомбанку Сергія Тігіпка. Леонідіс також очолює ще близько 15 офшорних компаній в Панамі і на Кіпрі.

Проте, назва компанії Datoro Corp все ж встигла засвітитися в схемах поставок вугілля з ОРДЛО майже два роки тому.

Згідно з текстом рішення Апеляційного суду Києва від 29 квітня минулого року, розміщеному в Єдиному реєстрі, в 2015 році представники СБУ провели обшуки в рамках кримінального провадження, пов'язаного з нелегальним вивезенням вугілля з ОРДЛО.

В ході обшуків були вилучені документи цілого ряду офшорних компаній, в тому числі Datoro Corp, а також записи про кількість, вартість, обсяги, ціни торгових операцій з вугіллям.

Слідство підозрює близько 15 осіб в організації схеми вивезення на адресу ДП Вугілля України і Центренерго нелегально видобутого і викраденого вугілля з держпідприємств, розташованих на тимчасово окупованих територіях України".

У документах ФТС виробник вугілля, поставленого в жовтні-листопаді для Центренерго, не вказаний.

Один з вугільних трейдерів розповів ЛІГА.net, що держкомпанія в вересні цікавилася вугільною продукцією АТ Шахтоуправління Садкінскоє, яке входить в російську Південну вугільну компанію.

Цей холдинг видобуває антрацит в східному Донбасі в Ростовській області і в 2015 році вже продавав паливо Центренерго.

Вартість вугілля для Центренерго на кордоні України і РФ становила в середньому 60-62 долара за тонну на умовах DAP (ціна з доставкою до кордону. - Ред.).

Раніше "Українська правда" провела розслідування і виявила, що під виглядом більш дорогого вугілля з ПАР для "Центренерго" поставляється антрацит із зони АТО.

При цьому повідомлялося, що контролюють цей процес люди, наближені до Віктора Медведчука, який бере участь в переговорах України і Росії щодо врегулювання війни на Донбасі, а також є кумом президента Росії Володимира Путіна.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!