"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада прийняла другий закон "бюджетного пакету": акцизи вгору, рента вниз

Вівторок, 20 грудня 2016, 21:17

Верховна рада підтримала в другому читанні та вцілому законопроект щодо змін Податкового кодексу, який передбачає підвищення акцизів на алкоголь та сигарети та зменшення ренти на видобуток нафти. 

"За" законопроект №5132 проголосувало 235 народних депутати.

Законопроектом переглядаються окремі положення Податкового кодексу у зв’язку із збільшенням у 2017 році розміру мінімальної заробітної плати до 3200 гривень.

Документом збільшуються ставки акцизного податку на алкогольні та слабоалкогольні напої на 20%, на кріплені та ігристі вина - на 12%. Ставка для натуральних вин залишається без змін. 

Реклама:

Також, відповідно до законопроекту, зросте специфічна ставка акцизу на тютюнові вироби - на 40%.

"Наразі ставки акцизного податку на підакцизні товари значно нижче, ніж мінімальні встановлені Директивами для Європейських країн", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, документом зменшується розмір рентної плати за видобуток корисних копалин. Так, для видобутку нафти з покладів до 5000 метрів рента зменшується з 45% до 29% від вартості товарної продукції, для покладів понад 5000 метрів - з 21% до 14%. 

Поряд з цим ставка ренти для видобутку газового конденсату не змінилася і так само залишилася на рівні 45% — з покладів до 5000 метрів , 21% — з покладів понад 5000 метрів.

Нагадаємо, напередодні Верховна рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення складання та виконання бюджетів.

Як відомо, 20 жовтня Рада підтримала в першому читання проекту закону про державний бюджет на 2017 рік.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: