ВР дозволила додаткові гарантії вкладникам Приватбанку та Укрексімбанку

Вівторок, 20 грудня 2016, 20:17

Верховна рада вцілому прийняла законопроект про внесення зміни до закону "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб.

"За" законопроект №5553, автором якого виступив президент Петро Порошенко, проголосувало 276 народних депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроектом передбачається внести зміну до статті 57 закону  "Про банки і банківську діяльність".

Згідно із законом, держава бере на себе обов'язок щодо забезпечення відшкодування фізичним особам-вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, яка перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений відповідно до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (200 тис. гривень ).

Реклама:

При цьому для цих фізичних осіб зберігаються передбачені зазначеним законом гарантії за вкладами в сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, йдеться у документі.

Як сказано в пояснювальній записці, впродовж 2014-2015 років банки втратили 33% депозитів фізичних осіб у національній валюті та 50% депозитів в іноземній валюті, також впродовж останніх трьох років суб’єкти господарювання переводили поточні рахунки та заощадження до банків із державним капіталом.

"Рахунки підприємств у національній валюті у трьох найбільших державних банках станом на кінець першого кварталу 2016 року зросли порівняно з початком 2014 року в 2,4 раза, а в інших платоспроможних банках – лише на 51%", – йдеться у ній.

"Обсяги коштів фізичних осіб у державних банках у національній валюті повернулися на докризовий рівень ще в середині 2015 року в той час, як в інших банках суттєво скоротилися", – додається у пояснювальній записці.

Раніше Порошенко повідомив, що для посилення захисту вкладників Приватбанку він подав до Верховної Ради як невідкладний законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі.

Нагадаємо, на сьогодні державою гарантується 100% вкладів тільки в Ощадбанку. В Укрексімбанку, Укргазбанку і Приватбанку вклади гарантуються виключно в межах 200 тис. гривень.

Як відомо, ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку.

Читайте також: "Майже державний. Що буде з Приватбанком".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: