"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Понеділок, 19 грудня 2016, 19:41

Хронологія націоналізації "Приватбанку" - головне за 19 грудня.

Недільне засідання. Вчора ввечері відбулося засідання Кабміну, на якому було прийнято рішення про переведення ПАТ "Приватбанк" в стовідсоткову власність держави.

"Принимая во внимание результаты заседания Совета национальной безопасности и обороны Украины, правительство поддержало предложение Национального банка и Совета финансовой стабильности о переходе ПАО "Приватбанк" в стопроцентную государственную собственность", - повідомила прес-служба уряду.

Новий голова. Пізніше стало відомо, що Після націоналізації "Приватбанку" його головою правління буде призначений екс-міністр фінансів України Олександр Шлапак.

Реклама:

"У банку з'явиться новий голова правління, Олександр Шлапак, який сформує нову команду топ-менеджерів. Стара команда готова і буде надавати їм всіляку підтримку", - повідомив перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський.

Зранку також попередили про призупинення корпоративних платежів.

"Клієнти Приватбанку дійсно звикли до миттєвих платежів, тому звістка про те, що платіжки, які прийшли 19 числа будуть виконані 20 числа викликає невдоволення. Так, буде зупинка на 1 день корпоративних платежів. Це ніяк не пов'язано ні з ліквідністю, ні з будь-якими іншими показниками банку. Це технічна необхідність обумовлена процедурою зміни контролю та особливостями законодавства", - заявила проектний менеджер реформ фінансового сектора в Національній раді реформ Вікторія Страхова.

Вранці також з приводу "Приватбанку" виступили Міністр фінансів Олександр Данилюк і глава НБУ Валерія Гонтарєва. Ось що вони заявили:

"Після рішення уряду про націоналізацію "Приватбанку" Нацбанк визнав фінустанову неплатоспроможною", - заявила Гонтарева.

Також, за її словами, акціонери, неспроможні виконати програму докапіталізації, надіслали лист до Кабміну з проханням про входження держави у капітал ПАТ "Приватбанк".

"Більше двох років Нацбанк вів роботи з акціонером в напрямку розробки та виконання плану докапіталізації. Однак, плану не було. При цьому Нацбанк встановив, що загальна потреба "Приватбанку" в капіталі становила 148 млрд гривень", - йдеться в заяві голови НБУ.

Також Національний банк заперечує можливе зростання цін і девальвацію гривні в результаті націоналізації "Приватбанку".

"Після того, як банк стабілізується повністю, почне реалізовувати стратегічний план, держава планує цей банк продати. І це створить нормальні конкурентні умови на ринку. Продати за прозорими умовами", – заявив міністр фінансів.

Пізніше свою заяву з цього приводу зробив і Президент Петро Порошенко. Він вніс у Верховну Раду законопроект, який повинен дати додаткові гарантії вкладникам "Приватбанку".

Докапіталізація. Ще Мінфін пообіцяв випустити перший транш облігацій на 43 мільярди для докапіталізації "Приватбанку".

Ще сьогодні відбувся брифінг Голови правління "Приватбанку" Олександра Дубілета.

Основні тези:

Озвучена главою НБУ Валерією Гонтаревої оцінка інсайдерських кредитів в портфелі "Приватбанку" на рівні 97% є перебільшенням.

Щодня з рахунків в "Приватбанку" знімають по 2 мільярди гривень, чого не було навіть у період активних бойових дій.

І найважливіше:

У "Приватбанку" повідомляють про те, що онлайн-сервіси банку, зокрема система "Приват24" перейшли у власність держави.

Також, на відміну від вкладників, гривню націоналізація "Приватбанку" сьогодні не злякала - котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку відкрилися і станом на 17:00 встановилися на рівні 26,3-26,4 гривні за долар.

І ще, якщо вам цікаво, як проходили переговори про націоналізацію між урядом і акціонерами банку - у нас є текст про це.

"Активні дії регулятора почалися приблизно два тижні тому. Тоді НБУ відправив до Мінфіну пропозицію про участь держави у виведенні Приватбанку банку з ринку.

Але на той момент з акціонерами ще не було остаточної домовленості щодо передачі банку в руки держави.

Що стосується Коломойського, то він остаточне рішення прийняв на початку минулого тижня. У понеділок-вівторок, 12-13 грудня, в Женеві він обговорив процес націоналізації з менеджментом банку, в тому числі з головою правління банку Олександром Дубілетом.

Потім Коломойський відправився на переговори в Україну. У середу, 14 грудня, у нього відбулася зустріч з прем'єром Володимиром Гройсманом. Для останнього головним питанням було, щоб націоналізація банку пройшла без конфліктів між регулятором і приватними акціонерами."

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!