Нацбанк запроваджує екстрене кредитування банків

Четвер, 15 грудня 2016, 17:22

Національний банк України в якості кредитора останньої інстанції запроваджує новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків –Emergency liquidity assistance (ELA).

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Як зазначає НБУ, кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, зокрема за рахунок коштів акціонерів та стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти. 

"Отримані в рамках ELA кредитні кошти банки мають спрямувати на виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов’язаних з банком осіб). Вони не призначені для фінансування бізнесу банку та не можуть бути використані замість необхідної додаткової капіталізації банку його акціонерами або вирішення його структурних проблем", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

За словами заступника голови НБУ Олега Чурія, наявність такого інструменту в арсеналі НБУ сприятиме фінансовій стабільності системи.

При прийнятті рішення про здійснення екстреної підтримки ліквідності Національний банк буде оцінювати платоспроможність банку, дотримання ним плану капіталізації (за наявності), а також проводити аналіз джерел повернення кредиту, зазначених банком в фінансовій моделі та прогнозі грошових потоків.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!