Рішення суду щодо "Газпрому" не передбачає відбору газу - АМКУ

Четвер, 15 грудня 2016, 13:35

Рішення Господарського суду Києва про накладення та примусове стягнення з ВАТ "Газпром" штрафу в розмірі 171,93 млрд гривень за зловживання монопольним становищем не передбачає відбору газу.

Про це йдеться у заяві АМКУ.

У прес-службі нагадали, що АМКУ наклав на "Газпром" штраф у розмірі 85,965 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку послуги з транзиту газу та зобов’язав російську компанію протягом 2 місяців припинити порушення.

Як наголошується, "Газпром" в установлений 2-місячний строк штраф не сплатив.

Реклама:

"Для стягнення несплаченого штрафу та нарахованої відповідно до закону пені у розмірі штрафу, усього на суму 171,931 млрд гривень, комітет звернувся до господарського суду Києва, який позов АМКУ задовольнив", - йдеться у повідомленні.

"Якщо рішення господарського суду міста Києва буде залишено апеляційним судом без змін і "Газпром" не сплатить суму штрафу та пені добровільно, комітет звертатиметься із заявою про примусове виконання до Державної виконавчої служби", - повідомляє АМКУ.

Також зазначається, що комітет розглядає і інші можливі варіанти, включно з примусовим виконанням свого рішення за кордоном.

"При цьому,  АМКУ підкреслює, що ні в документах, які готувалися та подавалися до суду, ні під час судових слухань, ні жодним іншим чином ніколи не вимагав і не згадував можливого арешту та звернення стягнення на транзитний газ, який поставляється "Газпромом" магістральними трубопроводами територією України європейським споживачам", - заявили в АМКУ.

Як повідомлялося, 5 грудня Господарський суд Києва повністю задовольнив позовні вимоги АМКУ до "Газпрому" про примусове стягнення з цієї компанії штрафу в розмірі 172 млрд.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак 9 грудня у Брюсселі після тристоронньої зустрічі повідомив, що отримав усні гарантії від віце-президента Єврокомісії з енергетичного союзу Мароша Шефчовича про те, що Україна не буде застосовувати жодних дій щодо реалізації рішення українського суду.

"Єврокомісар Марош Шефчович запевнив, що розмовляв з головою уряду України - той підтвердив, що ніяких дій щодо реалізації рішення господарського суду Києва щодо газу, що транспортується Київ не вживатиме", - сказав Новак.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: