ФРС США вперше за рік підвищила базову ставку

Четвер, 15 грудня 2016, 09:46

Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США підвищив базову процентну ставку вперше за рік - до 0,5-0,75% річних з 0,25-0,5%.

Про це йдеться в прес-релізі регулятора, передає "Прайм".

ФРС зберігала ставку на рівні 0,25-0,5% з грудня 2015 року. Тоді регулятор вперше з 29 червня 2006 року підвищив її на 0,25 процентного пункту. У 2007-2008 роках регулятор поступово знижував ставку до тих пір, поки вона не досягла мінімальної позначки 0-0,25% в грудні 2008 року.

ФРС відзначає, що економічна активність в США посилилася з середини поточного року. Ринок праці країни продовжив зміцнюватися, витрати домогосподарств помірно зросли.

Реклама:

У той же час, інвестиції в бізнес-сектор залишилися низькими. Інфляція в країні трохи зросла з початку року, але як і раніше залишається нижче цільового рівня в 2%. Частково це обумовлено зниженням цін на енергоносії та на імпорт неенергетичних товарів.

"Комітет очікує, що в міру поступового коригування напрямку грошово-кредитної політики економічна активність буде зростати помірними темпами, і показники ринку праці зміцняться", - наголошується в прес-релізі.

"Інфляція, як очікується, зросте до 2% в середньостроковій перспективі завдяки зменшенню ефекту зниження цін на енергоносії та цін на імпорт, а також зміцненню ринку праці", - йдеться в релізі ФРС.

Регулятор продовжить уважно стежити за показниками інфляції в країні, а також за змінами в світовій економіці і на фінансових ринках. Наступне засідання ФРС заплановано на 31 січня - 1 лютого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: