Депутати пропонують скасувати мораторій на землю до 2020 року

Вівторок, 13 грудня 2016, 20:39

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", який передбачає запровадження ринку сільськогосподарської землі в Україні в два етапи.

Авторами законопроекту №5535 виступили народні депутати БПП Олексій Мушак, Сергій Хлань, Павло Різаненко.

Згідно із законопроектом, запропонована модель передбачає впровадження ринку сільськогосподарської землі в Україні в два етапи.

Як зазначається, на першому етапі, який стартує з 1 липня 2017 року, об'єднані громади матимуть можливість продавати комунальну землю у своїй юрисдикції, а Держгеокадастр - землі державної власності.

Реклама:

Основна мета цього етапу - визначити на практиці моделі поведінки основних гравців, а також сформувати цінові орієнтири на землю в різних регіонах, йдеться у записці.

Також, згідно із документом, буде розблоковано поточну систему, яка призводить до постійного зменшення площі державних земель через різні тіньові схеми, в тому числі безкоштовну приватизацію.

Надання права продажу сільгоспземель комунальної форми власності об'єднаним громадам є принциповою позицією, що обумовлено політикою децентралізації, яка впроваджується урядом.

На першому етапі, з 1 липня 2017 року, земля може бути продана тільки фізичним особам-громадянам України. Обмеження щодо граничної площі землі, яка може бути сконцентрована в однієї особи встановлюються на рівні 500 га.

Вимоги до легальності капіталу: при концентрації понад 200 га фізичні особи повинні подати електронну декларацію, в якій відобразити джерело коштів для транзакції, щоб виключити присутність на ринку землі тіньового капіталу.

Другий етап - з 1 січня 2020 року - передбачає запуск ринку землі в повному обсязі.

Покупці - фізичні та юридичні особи. З ринку виключаються особи без громадянства та іноземці. Обмеження на володіння землею іноземцями буде діяти до 1 січня 2030 року.

Також, передбачена можливість обміну ділянок зі схожими характеристиками і в одній агрокліматичній зоні.

Як зазначається, на першому етапі мінімальна ціна покупки не може бути нижче 20-річної орендної плати за нормативною грошовою оцінкою.

Також, в перші 3 роки після покупки в разі перепродажу землі податок з різниці становитиме 90%.

Агропортал

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: